Либерийците гласуват във вторник дали да дадат на футболната легенда

...
Либерийците гласуват във вторник дали да дадат на футболната легенда
Коментари Харесай

Футболната легенда Уеа очаква втори президентски мандат след гласуването в Либерия

Либерийците гласоподават във вторник дали да дадат на футболната легенда Джордж Уеа втори президентски мандат, като мирът е измежду главните терзания на гласоподавателите в нация, която към момента е белязана от следващите цивилен войни.

Основните политически партии дадоха обещание, че президентските и законодателните избори в западноафриканската страна ще преминат спокойно.

Но скорошното ликвидиране на трима души при конфликти сред техни поддръжници подхрани страховете от връщане на насилието. < p> Проблеми също помрачиха края на акцията за преизбиране на Уеа в неделя, като неговите поддръжници и членове на опозицията се хвърляха с камъни, а полицията се намеси със сълзотворен газ.

AFP преброи минимум петима мъже с пострадвания, някои с огромни рани по кожата главите им.

„ Това, което най-вече чакаме, е мир “, сподели Мелвин Зоега, 37, измежду група мъже, обсъждащи своите опасения в град Бюканън, на 150 километра (90 мили) източно от столицата Монровия.

Здравеопазването, образованието и пътищата, работните места и разноските за живот - всичко това се появи, само че единствено след страховете от връщане на насилието.

Между 1989 и 2003 година споровете в Либерия оставиха над 250 000 жертви.

Сегашният президент Уеа, 57, който завоюва изборите през 2017 година, се изправя против 19 претенденти за президент и евентуален втори тур при започване на ноември. Но той организира акцията си под лозунга „ Победа в един рунд “.

„ Всички би трябвало да ценим този мир и да продължим да го пазим, тъй като без мир нашият свят ще бъде сложен “, сподели Уеа пред хиляди хора, събрали се в неделя в Монровия.

" Без мир няма да има развиване. "

Бившият интернационален футболист пристигна на власт, обещавайки да сътвори работни места и да влага в образованието, само че критиците споделят, че той не е извършил обещанията си.

Властите са даде обещание да наблюдава нарушителите на проблемите и националната изборна комисия се стреми да увери хората, че може да провежда почтени и надеждни избори.

„ Всичко е готово... Очакваме, че всичко би трябвало да мине добре “, сподели ръководителят на комисията Давидета Браун-Лансана. < p> Тези избори са първите извършени, откогато Организация на обединените нации приключи мироопазващата си задача в Либерия през 2018 година

Европейският съюз, Африканският съюз, Западноафриканският блок, ECOWAS и Съединените щати са разположили наблюдаващи в район обиден от поредност скорошни преврати.

Развитие и корупция

Избирателните секции са отворени от 08:00 GMT до 18:00 GMT, като 2,4 милиона гласоподаватели също избират членове на Камарата на представителите и Сената. < p> Първите резултати се чакат до 15 дни.

Бившият вицепрезидент Джоузеф Боакай, който загуби от Уеа преди шест години, е измежду любимците за президентския пост.

Той сподели, че всяко подправяне или манипулиране на вота ще докара до „ краят на тази страна “.

78-годишният мъж е основал съюзи, в това число с някогашния пълководец и сенатор принц Джонсън, който заплаши с национален протест, в случай че ръководещата партия манипулира изборите.

Боакай даде обещание да възобновяване на имиджа на страната, развиване на инфраструктурата и възстановяване на живота на най-бедните.

Повече от една пета от популацията живее с по-малко от 2,15 $ дневно, съгласно Световната банка, а цените на главните храни скочиха.

Боакай, който беше вицепрезидент сред 2006 година и 2018 година, се показва като почтена опция на Уеа, който упреква, че управлява корумпирана система.

Съединените щати са глобили петима висши либерийски чиновници за хипотетична корупция за три години.

Пазачът Transparency International класира Либерия на 142-ро място от 180 страни в своя показател за разбиране на корупцията за 2022 година

„ Човек на обстановката “

Корупцията обаче не е съществена грижа за Джордж Мобо, в Бедняшкият квартал Уест Пойнт в Монровия.

„ Погледнете африканските страни и ми кажете коя страна не е корумпирана “, сподели 30-годишният мъж.

Образованието, мирът и основаването на работни места са неговите съществени цели.

Неговите другари се съгласи, седейки покрай чисто нов футболен стадион, издигнат под наблюдението на президента.

„ Президентът Уеа е индивидът на обстановката. Построи пътища, направи образованието гратис. И имаше ковид две години. Сега той ще се оправи по-добре “, сподели Джон Сийтън, 24.

Уеа пое ролята, като се възползва от емблематичния си статут на първия и единствен африканец, спечелил най-престижната самостоятелна премия във футбола, Златната топка, през 1995 г.  < p> Бившият нападател на ПСЖ, Монако и Милан е израснал в бедните квартали на Монровия и е известен измежду младежите в страна, където над 60 % от популацията е под 25 години.

Заедно с Боакай, главните противници на Уеа са някогашен изпълнителен шеф на Coca-Cola и човеколюбец Александър Къмингс и юрист по правата на индивида Тиауан Гонгло. 

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР