Левите, в лицето на Португалското председателство, домакинстват Европейския съвет и

...
Левите, в лицето на Португалското председателство, домакинстват Европейския съвет и
Коментари Харесай

Станишев: Благодарение на социалистите извървяхме пътя от Гьотеборг до Порто – лидерските срещи, които съживиха Социална Европа

Левите, в лицето на Португалското председателство, домакинстват Европейския съвет и оферират ясни обществени задължения от държавите-членки

" В година на пандемия и рецесии ПЕС съумя да върне обществените тематики в сърцето на европейските политики. Преборихме се с наложената от десницата теза, че Европейски Съюз е на първо място пазар, рецесиите се преодоляват с ограничавания, а сметката непроменяемо се заплаща от хората. Инициативата на левия министър председател Антонио Коща за Социална среща на върха по време на Португалското председателство е идната значима стъпка към битката за правдивост, обществени права и тъждество за европейските жители. Благодарение на напъните на социалистите извървяхме пътя от Гьотеборг до Порто - двете лидерски срещи, които съживиха Социална Европа. "

Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференцията " От Гьотеборг към Порто: Пътят към обществена Европа ", която се организира в португалския град преди Социалната среща на върха сред европейските водачи, инициирана от левите. Форумът, проведен взаимно от ПЕС и Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, събра министър председатели, комисари, евродепутати, представители на синдикатите и служащи от основни браншове, с цел да обсъдят ясни обществени задължения, които да бъдат признати от държавите-членки. Сред участниците бяха министър председателят на Португалия Антонио Коща, министър председателят на Швеция Стефан Льовен, ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли, еврокомисарят с сектор Работни места и обществени права Никола Шмит, както и кметът на Париж Ана Идалго.

 Снимка: ПЕС

" Отне повече от девет години от предходната икономическа рецесия, с цел да се организира Социална среща на върха през 2017 година в Гьотеборг и то с помощта на водачеството на левия министър председател Стефан Льовен. Тогава настояхме за обществен проект за деяние от двадесет съответни правилото, който преди няколко месеца стана действителност. Гордея се, че под натиска на нашето семейство, благодарение на министър председателите и комисарите от ПЕС, бяха признати редица ограничения, оферти и рекомендации - за битка с детската беднотия, за обезпечаване на работни места за младежите, за отбрана от безработица, за почтено минимално възнаграждение. Тук обаче не става въпрос за изтичане на безотчетни пари в държавите-членки - в този момент е ред на държавните управления да подредят целите си и да приложат тези политики, " добави Станишев.

 Снимка: ПЕС

Месец преди Социалната среща на върха в Порто социалистите одобриха " Пътна карта 2030 за стабилно благополучие ", с която обрисуваха главните обществени цели пред Европа през идващите години. Сред тях са инструкция за съответна минимална заплата, непрекъснат инструмент за битка с безработицата, ограничения против общественото изключване и цели за понижаване на бедността, както и възстановяване на трудовите и обществените права за работещите.

" Постигнатото до момента обаче е единствено началото. Пандемията унищожи цели браншове от стопанската система, очевидци сме на възходящи неравенства. Европейските жители желаят промени и съответни политики, а не връщане към добре познатия сюжет отпреди рецесията. Ето за какво Антонио Коща продължи тази задача, да събере още веднъж европейските водачи и да насочи целите на Европейски Съюз към тематиките от най-голямо значение за европейците: работните места, опазването на здравето и укрепването на обществените услуги. На финалната права сме, само че би трябвало да бъдем внимателни. Когато се изкачва връх, последните десетина метра са най-опасни. Така че дано не се спъваме, да достигнем върха и да отворим нова глава след Гьотеборг и Порто, " безапелационен беше президентът на ПЕС.

 Снимка: ПЕС

Никола Шмит: Без напъните на ПЕС и Групата на социалистите в Екологичен потенциал, нямаше да имаме обществен проект за деяние

" Беше дълъг път, с цел да стигнем до Порто и Гьотеборг, само че целият прогрес, който сме постигнали за Социална Европа - всички това е заслуга на социалистите. Вече не става въпроса единствено за правила, а за съответни политики. Без мощна Група на социалистите в Екологичен потенциал евентуално нямаше да имаме Социален проект за деяние. Защото Ираче и Сергей упорстваха той да бъде част от програмата на Европейска комисия. Сега би трябвало да подсигуряваме, че този проект ще бъде прибавен. Преди седмици направихме предложение и за Детската гаранция. Кой изиска Детската гаранция? Сергей стартира самодейността преди години, той се бореше за тези политики. Сега въпросът е да убедим скептиците - знаем, че има сили в Европа и в държави-членки, които не са стимулирани да работят в тази тенденция и ние би трябвало да ги убедим. "

Стефан Льовен: Твърде дълго капиталът и свободният пазар бяха в основата на Европейски Съюз. Сега хората би трябвало да са в сърцето на политиките на Европейски Съюз.

" Цялата стопанска система се крепи на работата на елементарните хора, на техния труд. Твърде дълго капиталът и свободният пазар са били в основата на съдействието в Европейски Съюз. Това обаче са единствено принадлежности, а главният въпрос е по какъв начин да подобрим живота на хората. "

Антонио Коща: Благодарение на социалистите имаме обществени правила, проект за деяние и ангажимент за осъществяването му

" Европейският дирек на обществените права е огромна победа за нашето семейство. През 2017 година Стефан Льовен провежда Срещата на върха в Гьотеборг, с цел да бъде общопризнат Социалният дирек. През 2021 година комисарят от фамилията на Социалистите Никола Шмит показа проект за деяние, с който да използван основите обществени правила. И в този момент по време на Португалското изменничество можем да достигнем до идващ исторически миг - за първи път можем да имаме съглашение сред синдикати, работодателски организации и трите съществени европейски институции - Парламентът, Комисията и Съветът. Социалистите би трябвало да се гордеем с постигнатото - имаме правила, имаме проект за деяние и ангажимент за осъществяването му. "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР