Легендите за огнедишащия дракон не са характерни само за Далечния

...
Легендите за огнедишащия дракон не са характерни само за Далечния
Коментари Харесай

Година на дракона в Словения: Митичното създание е символ на Любляна

Легендите за огнедишащия змей не са присъщи единствено за Далечния изток. Той е на особена респект и в Любляна, където дори присъства на герба на града. Очарователната словенска столица, постоянно наричана " Градът на драконите ", се приготвя за посрещането на Лунната нова година, която ще бъде година точно на това митично творение. 

 
Няколко европейски града имат за настойник Свети Георги, само че в Любляна той е доста уважаван, поради връзката със признака на нашия град.
Блаж Вурник, организатор, Градски музей Любляна

Градът напомня за своето драконово завещание, като по улиците и постройките му има скулптури и символи с изображенията им. Една от най-емблематичните забележителности на града е Мостът на драконите, където четири величествени статуи стоят на всеки ъгъл.
Легендата споделя, че когато аргонавтите пътували със златното руно към дома, спрели тук и помогнали за построяването на римския град Емона. Но преди този момент те трябвало да убият дракона, който живеел в блатата в близост. Самият Язон умъртвил това извънредно страшилище. Най-ранните извори за това поверие датират от 6-ти век.
Бернарда Жупанек, куратор, Градски музей Любляна

Карнавалът на дракона, който обичайно се организира в Любляна, е голямо събитие за града, включващо шествие на типични словенски митични образи с древен езически генезис. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР