Лаос депортира обратно в Китай адвокат по правата на човека, който бягаше от държавния натиск

...
Адвокат по правата на човека, който беше арестуван в Лаос,
Коментари Харесай

Адвокат по правата на човека, който беше арестуван в Лаос, беше депортиран обратно в Китай въпреки молбите на правозащитни групи и Експерти на ООН за освобождаването му

От DAKE KANG Associated Press, 15 септември 2023 г., 4:30 ч. Лаос е бил депортиран обратно в Китай, каза неговият адвокат, въпреки молбите на правозащитни групи и експерти на ООН за освобождаването му.

Lu Siwei беше лишен от юридическия си лиценз за поемане на чувствителни случаи и бягаше от Китай, когато беше арестуван в страната от Югоизточна Азия по-рано през лятото. Според Lithnarong Pholsena, адвокат на Лу, служители в затвора, където е държан Лу, казаха в четвъртък, че китайската полиция е отвела Лу и два автобуса с други китайски граждани, задържани в Лаос, обратно в Китай по-рано тази седмица.

Боб Фу, базиран в Тексас християнски активист, който помагаше на Лу, каза, че Лаос е нарушил международното право, като депортира Лу в Китай, където членове на семейството и активисти се опасяват, че той може да бъде изложен на риск от лишаване от свобода и изтезания.

„Не успяхме“, каза Фу. „Това е срам за международната общност за правата на човека.“

Лу има история на поемане на чувствителни случаи и на навигиране в тежките и мътни води на защитата на хора, които се считат за политически цели на властите.

Прохождащото китайско движение за законни права беше силно атакувано от лидера си Си Дзинпин. През 2015 г. стотици активисти и адвокати за защита на правата бяха арестувани в това, което по-късно стана известно като 709 Crackdown, кръстено на 9 юли, деня, в който беше стартирано.

Лу, застрахователен адвокат по професия, защити някои от задържаните, включително адвокат по правата и критик на Си Ю Веншен.

През 2021 г. Лу беше лишен от юридическия си лиценз, след като представляваше продемократичен активист от Хонконг, който се опита да избяга в Тайван. По-късно същата година Лу разбра, че му е забранено да напуска Китай, когато се опита да посети гостуваща стипендия в Съединените щати.

Повече от година Лу е бил се раздели със съпругата и дъщеря си, които и двете се заселиха в Съединените щати през 2022 г. Той избяга от Китай в края на юли, преминавайки във Виетнам и след това в Лаос. Той беше заловен от лаоската полиция, докато се качваше на влак за Тайланд, където планираше да хване полет за Съединените щати, за да се присъедини към съпругата и дъщеря си.

Лу беше обвинен в влизане в Лаос с фалшива виза, каза адвокатът на Лу Фолсена, цитирайки документи, които е получила от лаоските прокурори. Но Фу, активистът, който помага на Лу, оспори това твърдение, като каза, че визата е автентична и изпрати изображения на визата на Лу на АП, за да подкрепи твърдението си.

През август, 68 правозащитни групи излязоха с общо изявление, в което изразиха загриженост от ареста. Пекин засили преследването на дисиденти и уязвими групи в чужбина, се казва в изявлението, като арестуваните често изчезват за месеци или години. Група експерти от ООН призоваха Лаос да освободи Лу.

„Възмутително е, че защитниците на правата на човека, работещи мирно за насърчаване, защита или защита на правата на другите, са преследвани дори докато бягат“, казаха тогава експерти на ООН.

В понеделник китайската полиция официално поиска Лу да бъде върнат обратно в Китай, като каза, че е заподозрян в незаконно пресичане на националните граници, според Pholsena и документ за екстрадиция, публикуван онлайн . Скоро след това Лу е върнат обратно в Китай, каза неговият адвокат.

Съпругата на Лу, Джан Чунсяо, отказа коментар, когато се свърза с АП, като каза, че не е имала силата да направи незабавно изявление.

Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар. Посочените номера на външното министерство на Лаос останаха без отговор, докато посолството на Лаос в Пекин не отговори веднага на изпратените по имейл искания за коментар.

Съпругата на Лу Джан каза, че докато е бил в Китай, Лу е бил под наблюдение, но не е бил разследван или обвинен в престъпление.

Дисиденти, бягащи от китайската държава, съобщиха за тормоз на други места в Югоизточна Азия. В неотдавнашен случай в Тайланд бяха получени бомбени заплахи под имената на китайски дисидент и неговата майка.

___

Видеожурналистът на Associated Press Tian Macleod Ji допринесе за този репортаж от Банкок, Тайланд.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР