Куркумата е златистожълта подправка със специфичен аромат, която през последните

...
Куркумата е златистожълта подправка със специфичен аромат, която през последните
Коментари Харесай

Как правилно да използвате куркума?

Куркумата е златистожълта фалшификация със характерен мирис, която през последните години се употребява все по-често в кухнята. Получава се посредством изсушаване и мелене на корена на растението Curcuma Longa, което пораства в Индия и Югоизточна Азия.

Традиционно се употребява като фалшификация и лекарство в Аюрведа от епохи, като тази приложимост притегли вниманието на западната стандартна медицина през последните десетилетия. Днес хиляди хора са подобрили здравето си, облекчавайки болката и възпалението в тялото точно с помощта на куркумата и потреблението на Curcumactiv .

Активни съставки: Куркумин и неговите съдружници

Жълтият пигмент, който придава отличителния цвят на подправката, е притежател на мощни биоактивни съставки, 3 полифенолни съединения – куркуминоиди, които ни дават обилие от изгоди за здравето: куркумин, диметокси куркумин и бис-диметокси куркумин.

Използване на куркума в кухнята

Въпреки че подправката куркума има вековна традиция на потребление в азиатската кухня, тя стана известна през последните няколко години. Благодарение на световните международни въздействия, интернет и обществените мрежи, приложението на подправки и аромати от Азия придобива все по-голям интерес.

Голям принос за това има информацията и осведомеността по отношение на многочислените изгоди за здравето от куркумата, заради което тя се употребява все по-често при приготвянето на чай, като дресинг за салати, като фалшификация или марината за готвене на месо (особено пилешко) или като примес от зеленчуци, които се пържат и задушават.

Медицински и лечебни приложения

Използването на куркума, най-вече като добавка , може да помогне за предварителната защита и лекуването на доста здравословни положения. Значителен брой научни проучвания и клинични изследвания удостоверяват неговите мощни противовъзпалителни свойства, заради което през днешния ден използването му се предлага при всевъзможни хронични и възпалителни положения като ишиас, артрит, деформиране на гръбначния дирек, спондилоза, дискова херния на гръбначния дирек, пострадвания и мускулно инфектиране.

Куркоминоидите също имат антиоксидантни свойства, като дружно със способността си да успокояват възпалението, разрешават потреблението им при положения като диабет, за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, при стеатоза и затлъстяване на черния дроб, за по-добра когнитивна функционалност на мозъка, при възпаления на стомаха и червата и други

Как да включите куркума в диетата си?

Има доста способи и предписания за потребление на куркума, които може да намерите онлайн. Пригответе златно мляко – топла напитка с мляко, обогатено с куркума, мед и черен пипер, с цел да помогнете за усвояването и потреблението на куркумин в тялото си.

Комбинирайте къри или куркума със зехтин, чесън, ябълков оцет или лимон, може да добавите и соев сос и ще получите доста забавен дресинг за салати или задушени зеленчуци.

Или за най-лесна приложимост, направете примес от куркума с малко изсъхнал джинджифил и черен пипер и я използвайте като марината за месо или зеленчуци за печене. Добавете я към ориз или печени или варени картофи и така нататък

Безопасна и ефикасна приложимост

Куркуминът се смята за безвреден при продължителна приложимост, като вероятните нежелани реакции са доста редки.

инструкции за дозиране – когато става въпрос за потребление на подправката, тогава дозата може да бъде по-либерална. В ястието, което се подготвя за фамилията, се поставят 2-3 ч.л., а в случай че приказваме за самостоятелна порция ½-1 ч.л., според от желанието и усета. Дневната доза при потреблението на куркумин, който е съсредоточен и извлечен от подправката, нормално е от 500 до 1500 mg дневно. В избрани обстановки даже 100 mg куркумин, в случай че се комбинират с дестилат от черен пипер, обезпечават дейно асимилиране и синергично деяние и може да дадат отлични лечебни резултати;потенциални странични резултати и резултати – доста рядко може да раздразни стомаха при хора, които са свръхчувствителни или са прекалили с потреблението на подправката. Поради вероятни взаимоотношения с медикаменти се предлага деликатна приложимост при хора, които са на терапия за разреждане на кръвта. Също, с цел да се обезпечи естествен поток на жлъчна течност от черния дроб, би трябвало да се внимава при банкет на добавки от тези, които имат камъни в жлъчката и инфектиране на жлъчните пътища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР