Кураторът на големия лондонски музей Tate Modern Изабела Мейдмънт ще

...
Кураторът на големия лондонски музей Tate Modern Изабела Мейдмънт ще
Коментари Харесай

Куратор от "Тейт Модърн" ще изнесе лекция в София

Кураторът на огромния лондонски музей Tate Modern Изабела Мейдмънт ще изнесе лекция в София на 4 ноември. Това е първото събитие от есенната стратегия на безплатната просветителна платформа " Въведение в актуалното изкуство " на фондация " Отворени изкуства " и изложба " Сариев ", оповестяват оттова.

Темата този сезон, " 100 години изкуство на действието. Живото изкуство сред театралното и действителното ", е ориентирана към пърформанса. Самата Мейдмънт ще приказва за откупките на пърформативни произведения и по какъв начин този стеснен във времето и мястото род може да участва в сбирки за модерно изкуство. Тя е съкуратор на платформата Tate Live, предопределена за опити и осъществявания онлайн в така наречен резервоари (Tanks) на музея.

Останалите три лекции от курса ще опишат за историята на това изкуство тук и в чужбина. На 11 ноември режисьорът и създател на книга за история на българския актуален танц Ани Васева ще показа лекция " Парадоксът на пърформанса ", в която ще разяснява допирните точки и разликите сред театралните форми и пърформънса като образно изкуство.

 Мин Танака, Locus Focus, показан в
© Организаторите

Мин Танака, Locus Focus, показан в " Тейт " през 2017 година

Философът Снежанка Михайлова ще прегледа две видимо несъвместими творби в лекцията си " Вътрешна сцена. Бележки за връзката сред пърформанс и книга " на 18 ноември, а в последната лекция на 25 ноември, една от първите български художнички, които ползват пърфомативни практик - Албена Михайлова, ще опише за личния си опит, въздействия и ползи от края на 80-те и началото на 90-те години.

Четирите лекции са със свободен вход и ще се организират всяка събота на ноември от 17 ч. в Софийска градска художествена изложба. Необходимо е авансово записване, а повече информация за програмата и лекторите има в страницата " Въведение в актуалното изкуство " във " Facebook ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР