Културен дом Химик ще бъде ремонтиран цялостно отвън и отвътре,

...
Културен дом Химик ще бъде ремонтиран цялостно отвън и отвътре,
Коментари Харесай

Ремонтират основно културен дом „Химик” в Димитровград

Културен дом „ Химик ” ще бъде ремонтиран изцяло извън и от вътрешната страна, в това число и с прилежащото към него парково пространство. Дейностите ще бъдат осъществени по план Реставрация и ремонт на Културен дом „ Химик ”, в това число прилежащи площи, гр. Димитровград, това заяви на конференция през днешния ден кметът на община Димитровград Иво Димов. На началната конференция по плана участваха още ръководителя на плана инж.Клавдия Тончева, основния инженер на фирмата-изпълнител „ Геострой ” АД инж. Цветослав Петков, ръководителя на проектантския екип арх.Стефка Иванова, арх.Камен Ганчев, както и екипа по плана.

„ Културен дом „ Химик “ е една от емблематичните здания на гр.Димитровград. 1282кв.е застроената повърхност, а разгърнатата такава е над 3000кв. Сградата е стартирана да се строи през 1943г. и това ще е първият подобен огромен ремонт юридически на нея. 240 дни е срокът, който е очакван за ремонта и реставрацията й. Освен ремонтните действия ще се подмени осветлението, сцената, озвучаване, с цел да може тя да се трансформира в една различна сцена за културата. ”, сподели на конференцията кмета Иво Димов.

Той акцентира, че това са целеви средства и наредбите на Оперативните стратегии ясно регламентират ясно тяхното потребление, което в тази ситуация е планувано за културна инфраструктура. Димов показа, че решението на локалната власт е било да се кандидатства за възобновяване на две от знаковите здания в града – тази на театъра и на културен дом „ Химик ”. Обща стойност на плана е 3 719 102.37 лева Финансира се посредством комбинирана поддръжка посредством безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „ Региони в напредък ” в размер на 3 161 237.37 лева, от които 2 687 051.77 лева европейско и 474 185.60 лева национално финансиране, и от заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове – Фонд за градско развиване в размер на 557 865.00 лева, от които 329 140.00 лева съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020г.



„ Проектът напълно ще резервира съществуващата планова скица и функционална обязаност на пространствата. На първия и втория етаж се резервира мозайката в предверието и централно предверие, като същата се почиства и по-късно полира. Ще се извърши повсеместен ремонт на съществуващия киносалон и превръщането му в модерна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции. На сцената паркета ще се резервира, като се изцикли и полира. Предвижда се замяна на столовете с нови с подобаващи размери, заради което ще се редуцира броят на феновете – от 400 те стават 319 /221 на партера и 98 на балкона/. Премахва се овехтялата дървена ламперия и се инсталира нова обшивка по стените –комбинация от плоскости МДФ и акустични панели/текстил/ за възстановяване акустиката на залата. По пода ще бъде подложен износоустойчив мокет с тефлонова нишка против петна и замърсявания. Запазва се съществуващия окачен таван, който се почиства и пребоядисва с латекс. За да се реализира енергийна успеваемост клас В на пода на сутерена се поставя фибран 6 см. Ще се подмени цялата дограма. Запазва се стенописът в централното предверие дело на художника Владимир Пенев – наследник на поета Пеньо Пенев. Каменната обшивка по колоните, стрехите и корнизите ще се размени от врачански варовик. Ще бъде реставриран пластичния детайл (скулптурата) над основния вход. Ще се възвърне мозайката по външните стълбища и площадки. Мазилката по фасадата ще се измие с параструйка, след което ще се боядиса с акрилна фасадна багра. Към сегашния миг Културен дом „ Химик “ няма обезпечена налична среда за хора в неравностойно състояние. Ще се направи рампа за хора в неравностойно състояние от североизток. Покривът напълно ще бъде сменен. Изцяло ще се реновира ВиК мрежа и ел. инсталацията. Предвижда се цялостна замяна на сградната отоплителна апаратура и отоплителните тела. Предвижда се отопление на газ, като се ремонтира се съществуващото котелно помещение Вентилацията и отоплението на самата зала ще се реализират от вентилационна камера. Ще се изградят пожароизвестителна апаратура във всички пространства и пожарогасителна апаратура / дренчерна завеса/ на сцената. Ще се построи система за видеонаблюдение и оповестителна апаратура. По различен контракт на стойност 950 000,00 лева ще бъде доставено и инсталирано съоръжение за цялата постройка – нова театрална машинизация (подемници за декори, пердета и киноекран), обзавеждане и профилирано съоръжение. ”, обясни плануваните действия по плана инж.Клавдия Тончева.

Представителя на фирмата-изпълнител инж.Цветослав Петков благодари за доверието на общината и показа, че компанията има опит във възобновяване на сходен вид здания. „ Надявам се след 240 дни тази постройка да се трансформира в сърцето на града, изпълнено с културни прояви ”, съобщи уговорките на компанията инж.Петков.

Ръководителя на проектантския екип арх.Стефка Иванова показа, че постройката е доста сложна за осъществяване и, че е в извънредно тежко положение. „ Целият екип даде сърце и душа за възобновяване й в първичния й план – многофункционално културно пространство и се надявам в края на плана Димитровград да получи красива европейска многофункционална зала. ”, сподели арх.Иванова.

Символично предаване на ключовете на постройката направи кмета Иво Димов на инж.Петков от строителната компания, като си пожела да бъдат върнати при към този момент изцяло отремонтирана постройка. Проектът ще бъде изпълняван като самостоятелен план от Инвестиционната стратегия на община Димитровград и е част от капиталовите планове, включени в Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на Димитровград, зона за влияние с доминиращ обществен темперамент " Културна инфраструктура ". Сградата е недвижима културна полезност архитектурна доминанта на „ Ансамбъл площад „ Трети март “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР