Кризата в Аржентина е драматична. 37% от хората, а това

...
Кризата в Аржентина е драматична. 37% от хората, а това
Коментари Харесай

Катастрофа в Аржентина: етикетите с цените се подменят всеки ден


Кризата в Аржентина е трагична. 37% от хората, а това са повече от 17 милиона души, живеят под прага на бедността. За тях галопиращата инфлация е същинска злополука.

Студ е сковал " Авенида Хосе Антонио Кабрера " в Буенос Айрес. Особено заран и вечер, когато слънчевите лъчи ги няма, термометърът постоянно се колебае към нулата. Въпреки това дребните магазинчета за плодове и зеленчуци са отворени даже в тези тъмни часове на деня.

Отопление няма, а входната врата е отворена от самото начало. Собственикът Мартин Гонсалес е навлякъл пълен пуловер, зимно яке и вълнена шапка. " Няма смисъл да отоплявам. Ако затворя вратата, клиентите на улицата не могат да видят стоката ми. А ние живеем в това число и от тези инцидентни клиенти. Да не приказваме, че да се стоплям с газ ще ми излезе прекомерно скъпо ", изяснява Гонсалес.

Милиони човешки нещастия

В предградията на аржентинската столица хората от бедните квартали водят на силата. Само през последните дни още половин милион души са подали заявления да получават и отсега нататък държавни помощи за електричество и газ. Тези помощи би трябвало да подкрепят хората с най-ниски приходи да си заплащат сметките, с цел да не им спрат тока и газта. Досега милион и половина домакинства са се записали за приемане на такива помощи.

Цените не стопират да порастват
Редакцията предлага
 Храните, горивата, превозът -. Етикетите с цените се подменят в седмичен темп, от време на време даже всеки ден. Правителството на президента Алберто Фернандес се пробва да се опълчи на инфлацията. Наскоро беше заменен министърът на стопанската система, а новата министърка Силвина Батакис още от първия си ден на поста се захвана да успокоява пазарите.

Всичко се върти към $ - и към опитите да се придобие повече американска валута. Да се пести в аржентински песо на практика няма никакъв смисъл, тъй като инфлацията бързо изяжда спестеното. Затова хората търсят долари. Но преследването на $ води от време на време до неуместни подиуми. На едно бунище в Санта Фе да вземем за пример десетки хора ровят из боклуците, тъй като плъзнал слух, че там е цялостно с долари. Служители от сметосъбирането в действителност бяха намерили на сметището 50 000 $ в някакво остаряло канапе, в следствие от което хората от прилежащите квартали се втурнаха да търсят още. И търсят даже нощем, с фенерчета.

Болна страна

В Аржентина към този момент от дълго време се води дискусия кой е отговорен за настъпилата бедност. " Аржентина беше разграбена ", твърди набиращият все по-голяма известност обществен деятел Хуан Грабоа. Всичко било поради милиардния заем от МВФ, взет от предходното държавно управление, който предизвикал огромното задлъжняване.

Срещу това пояснение възразява Ребека Флейтас, депутатка с пазарно-либерална ориентировка. Тя счита, че повода е назадничавият стопански модел на Аржентина. " Нашата стопанска система е болна. Частният бранш е прекомерно слаб, ние произвеждаме прекомерно малко. На всичко отгоре имаме прекомерно раздут държавен уред ", споделя тя в изявление за Дъждовни води.

Бедност в Буенос Айрес

Но полемиката към аргументите за икономическата рецесия не оказва помощ изключително на хората да скърпят всекидневието си. Според последното изследване над 37% от аржентинците живеят под прага на бедността - а това са повече от 17 милиона души. За тях е същинска злополука, тъй като дребното пари в портмонето им в допълнение се топят.

В Аржентина с просто око се вижда какво се случва, когато едно общество се срути стопански. Сред последствията са още растящата престъпност и несигурността по улиците. Битката за оцеляване става все по-тежка, а разломът в обществото - все по-дълбок.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия, в която описваме за инфлацията в Германия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР