Кредитите у нас остават евтини, въпреки покачването на лихвите в

...
Кредитите у нас остават евтини, въпреки покачването на лихвите в
Коментари Харесай

Петър Славов, ПроКредит Банк: Лихвите у нас остават ниски, но това не е непременно повод за радост

Кредитите у нас остават евтини, макар покачването на лихвите в останалата част от Европа и Съединени американски щати.

Всеки, който е отварял лихвените статистики, неизбежно си е задавал въпроса – на какво се дължи това.

И както нормално се случва - повода не е единствено една, а ниските лихви не са наложително добра вест.

Председателят на Надзорния съвет на ПроКредит Банк ЕАД Петър Славов дава отговори на въпросите, които пораждат към обстановката, в която България изостава в качването на лихвите, само че облагата на банките пораства.

Той не наподобява като типичен банкер – не носи строги ризи, сака и вратовръзки и споделя доста повече, в сравнение с сме привикнали да чуваме от сътрудниците му.

Към септември банковата система у нас регистрира рекордна облага от 2,7 милиарда лв..

От една страна банковият пазар у нас е прекомерно кондензиран и точно мощната конкуренция играе в интерес на ниските лихви.

„ Първият, който се изкашля, ще го набедят за болен от COVID-19, ” майтапи се Славов и добавя, че никоя от банките не смее да стартира да прави това, което би трябвало, а точно – да повиши лихвите. Но това неизбежно ще се случи.

 „ Аз не се веселя на това, че банковата система сега е с по-висока от естественото облага и не мисля, че това нещо ще продължи доста дълго, ” споделя банкерът.

България е дребна, отворена стопанска система и въпреки със забавяне, процесите, които се следят в Европа неизбежно стигат и до нас.

„ Обикновено се движим с известно забавяне. В момента също има забавяне и в него има прочут комфорт. Зимата идва малко по-късно, само че за сметка на това и лятото ще пристигна малко по-късно, “ споделя Славов и добавя, че това крие прочут риск за компаниите, които пропуснат момента да се приготвят за „ по-студеното време “.

“Чисто ситуационно – през днешния ден, на следващия ден, тази седмица всичко е отлично – лихвите са още ниски и е топличко, само че това си има цена. И тази цена ще пристигна неизбежно, а тези компании, които работят в изискванията на ниски лихви, те пропущат момента да се подготвят за нещо, което ще пристигна неизбежно. И когато пристигна зимата, и задуха вятъра – те няма да са добре облечени, “ споделя Славов.

Отличителна линия на ПроКредит Банк е, че заобикаля агресивното поощряване на потребителското кредитиране. Част от философията на финансовата конструкция е устойчива възвращаемост на вложенията в дълготраен проект, вместо краткосрочно умножаване на облагата.

Основният съвет, който Славов дава на компаниите, е да се научат да се приспособяват.

„ Много обичам да давам този образец – сега е есен, след есента, ще пристигна зима, по-късно пролет, лято – това е нещо неизбежно. Къде е разковничето - зимата да сме добре облечени, с цел да не настиваме, а лятото да не сме толкоз добре облечени, с цел да не се изпотяваме и отново да настиваме, “ обобщава Славов.

Една сполучлива компания не се основава в условия на комфорт. Тя се основава в условия на конкуренция и на това да си по-добър от останалите, само че неналичието на предвидимост кара парите да търсят други места, споделя Славов.

Най-важното в бизнеса съгласно Петър Славов сега фокусът върху човешкия фактор.

“Ние считаме, че в идващите десетилетия напред, това което ще прави разликата в обособените стопански системи, това е човешкият фактор и подготовката, образованието и квалификацията на човешкия фактор. В България, в случай че имаме проблем в нещо, това е не е толкоз политическата конюнктура, колкото, че не обърнахме внимание на този детайл от стопанската система. ”

През 2001 година Петър Славов е един от главните участници в основаването на ПроКредит Банк (България) ЕАД и оттогава до през днешния ден е част от управлението ѝ.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР