Крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) ще опита да надгради

...
Крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) ще опита да надгради
Коментари Харесай

Германската крайна десница се изправя пред тест на изборите в Тюрингия днес

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) ще опита да надгради триумфите си на два районни вота предишния месец и да победи консерваторите на канцлера Ангела Меркел в още една източна провинция на изборите през днешния ден, съобщи " Ройтерс ".

" Алтернатива за Германия " е третата по величина партия в немския парламент след християндемократите на Меркел и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия. След като влезе в националния парламент за пръв път през 2017 година, АзГ се пробва да набере скорост на Изток тази година и завоюва второ място в източните провинции Саксония и Бранденбург на изборите на 1 септември.

АзГ може да разцепи вота на днешните избори в Тюрингия, предизвиквайки политически блокаж, само че растежът й на национално равнище наподобява е в застой, като поддръжката й в Германия е малко над извоюваните от нея на изборите през 2017 година 12.6%.

" АзГ е мощна в Тюрингия ", счита Манфред Гюлнер от организация " Форза ". " На федерално равнище обаче те не порастват, не печелят повече гласове в този момент, в сравнение с през 2017 година ", добавя той.

АзГ се възползва от гнева на гласоподавателите поради бежанците и плануваното затваряне на въглищни мини в по-бедния не по-малко космополитния някогашен комунистически изток на страната. След като през 2013 година бе основана като антиевропейска партия, тя бързо се трансформира в крайнодясна антиимигранстка партия.

" Промяна "

Употребявайки думата Wende ( " смяна ", " прелом " ), употребена, с цел да се опише рухването на източногерманския комунизъм, АзГ упорства за " Wende 2.0 ", на процедура призовавайки гласоподавателите да се отърват от обичайните партии.

В Тюрингия изследванията демонстрират, че АзГ е на доста близки позиции с християндемократите на Меркел, малко след крайнолявата " Левица ".

Бодо Рамелов стана първият недодялан министър председател на " Левица " в Германия през 2014 година, когато се съюзи със социалдемократите и Зелените в Тюрингия, с цел да образуват държавно управление.

Проучване на организация ИНСА в четвъртък сподели, че АзГ и християндемократите получават 24%, " Левица " - 28%, социалдемократите – 9%, Зелените – 8%, а пробизнес настроената Партия на свободните демократи – 5% - прагът, който партиите би трябвало да прескочат, с цел да влязат в районния парламент.

Изграждането на коалиция може да се окаже мъчно, в случай че резултатите от изборите отразят тези данни.

Лидерът на АзГ за Тюрингия Бьорн Хьоке, който е и лидер на радикалната крайнодясна секта в партията " Дер Флюгел " (Крилото), е извънредно противоречива фигура. Понякога той употребява език, който припомня за Третия райх на Хитлер. Преди две години жигосах берлинския Мемориал на избитите евреи в Европа, именуван още Мемориал на Холокоста, като сподели, че германците са " единственият народ в света, който е сложил монумент на срама в центъра на своята столица ".

Неговият опит да тласне партията още по-надясно обаче обезпокои по-умерените членове, които знаят, че гневната му антиимигрантска позиция няма да завоюва поддръжка измежду гласоподавателите в Западна Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР