Красивият Гданск - пристанищен град на брега на Балтийско море,

...
Красивият Гданск - пристанищен град на брега на Балтийско море,
Коментари Харесай

„Без резервация”: Гданск – кехлибарената столица на Европа

Красивият Гданск - пристанищен град на брега на Балтийско море, в северната част на Полша, нормално се радва на голям туристически интерес. Сега обаче, поради пандемията и войната в Украйна, локалните управляващи регистрират спад в броя на задграничните гости. Но това не трансформира очарованието на богатия на история, просвета и забележителности полски град. На разходка там ни води екип на „ Дойче веле ” в епизод от предаването „ Без резервация ”.

Първата спирка от обиколката е остарялото пристанище. Това е известна алея, цялостна с заведения за хранене и кафенета, която през Средновековието трансформира Гданск в най-богатия град в Европа. В региона се намират и доста къщи на заможни жители.

Историческият център е подравнен със земята от германците по време на Втората международна война. Впоследствие обаче поляците съумяват да възстановят и даже да построят още веднъж съвършени копия на всички знакови здания. Те биват изпипани до последния подробност. Само Къщата на Уфаген е непокътната в истинския си тип.

В Гданск се намира и най-голямата тухлена черква в Европа – „ Мариан кирхе ”. Тя също оцелява като по знамение след бомбардировките.

Полският град е прочут и като „ кехлибарената столица ”. Още през 3000 година прочие Хр. там се е правила търговия с римляните. Жителите на Гданск назовават кехлибара „ златото на Балтийско море ”.

Край пристанището наоколо до града се намират площадът и монументът, които символизират полската опозиция против нацистка Германия.

Още за забележителности на Гданск и покрайнините гледайте във видеото.   То е част от предаването „ Без резервация “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР