Красивата Кайли обезобрази лицето на ЕвропарламентаЩе мине ли Гърция пак

...
Красивата Кайли обезобрази лицето на ЕвропарламентаЩе мине ли Гърция пак
Коментари Харесай

Брюксел се люлее в корупционно сиртаки

Красивата Кайли обезобрази лицето на Европарламента Ще мине ли Гърция отново сред капките след Катарската спекулация?  
 

Случайно или не, до момента в който Нидерландия и Австрия се упражняваха на тематика върховенството на закона в България, мотивирайки отхвърли си да ни одобряват в Шенген, казусът с корупцията лъсна в задния двор на Брюксел.
-->
На фона на куфарите с пари, открити в красивата зам.-председателка на Европарламента от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ева Кайли и хора от екипа й, недоказаните изказвания на премиера Марк Рюте, че границата ни се пробива за 50 евро, прозвучаха неуместно. А обвиняванията, че България към момента има голям проблем в корупцията, бяха засенчени от размаха на корупционната спекулация, която като гръцко сиртаки разклати столицата на Европа. И повдигна въпроса ще мине ли Атина още веднъж сред капките, както съумява постоянно, когато има проблем - и с дълга, и със заемите, и с раздутите разноски за заплати, пенсии и обществени придобивки. 

Засега отговорът е не. В четвъртък против кайли, която смени два пандиза, стартира следствие и в родната й Гърция. Офисите й остават запечатани, дружно с тези на асистентите на двама евродепутати. Обвиненията против евродепутатът и още трима души са за корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация. Подозренията са за лобиране в интерес на Катар и опит за въздействие върху политическите или икономическите решения на европейската институция.

Коя е Ева Кайли?

44-годишната евродепутатка от Гърция е добре позната в родината си от телевизионния екран. Ева Кайли учи архитектура, само че още на 20 година се впуска в политиката и става общински консултант. По-късно продължава образованието си, следвайки интернационалните връзки и публицистика. Става лице на огромна частна гръцка телевизия " Мега ", където води новините сред 2004 и 2007 година.

Следва нов завой към политиката и на 29 година става най-младият народен представител в гръцкия парламент. През 2014 година е определена за евродепутат от групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 година После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент.

Като член на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива връзките на Европейски Съюз с Арабския полуостров, тя посещава Катар малко преди откриването на Световното състезание по футбол и енергично пази промените в страната. По-късно не се поколебава да разгласи в самия Европейски парламент, че Доха е водач при спазването на трудовите права- думи, изречени в подтекста на обвинявания за починали служащи в Катар по време на построяването на оборудванията за Мондиала.

В родината си Кайли на няколко пъти се разграничава от линията на партията, на която е член - Пасок. При подписването на съглашението сред Атина и Скопие, което поставя завършек на разногласието за името на балканската страна, наричана в този момент Северна Македония, тя написа в Туитър: " Срамувам се. Това е непоправима вреда за историята, Македония и гърците. "

През 2019 година подлага на критика обществените помощи, ориентирани против рецесията,поставила страната в тежка обстановка и тласнала доста гърци към беднотия. Според Кайли обаче
" компенсациите са за мързеливи хора "
След като белгийските управляващи обискираха жилището на Ева Кайли в Брюксел, по-малката й сестра Мадалена съобщи, че познавайки морала и личността на сестра си, не може да повярва, че обвиняванията, които са? повдигнати, дават отговор на действителността, написа вестник " Катимерини ".

Един от тримата юристи на Ева Кайли, Михалис Димитракопулос, акцентира, че зам.-председателката на Европейския парламент е почтена и няма общо с обвиняванията. Той разгласи, че няма информация дали у нея са открити пари и какъв брой. Според белгийската прокуратура обаче в домовете на обвинените са открити над милион и половина евро в брой.
Съучастниците
Сред арестуваните в границите на огромната акция в Белгия е и сътрудникът и татко на дъщерята на Кайли - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен помощник в групата на социалистите и демократите, експерт по въпросите на човешките права и външните работи.

Бащата на гръцката евродепутатка също е сюрпризиран, в миг, когато се пробва да придвижи забележителна сума пари в брой в куфари, съгласно белгийския вестник " Еко ", само че в последна сметка е освободен. Белгийската полиция конфискува към 600 хиляди евро по време на обиските в края на предходната седмица.

Сред останалите арестувани са още италианците Пиер Антонио Панцери, който е някогашен евродепутат, и генералният секретар на Европейската синдикална Конфедерация Лука Визентини - последният беше избран отново отпред на синдикалната организация предишния месец.

От 2014 година Панцери работи в подкомисията по правата на индивида в Европейския парламент, на която е ръководител в продължение на пет години. През 2019 година в Доха той също пази Катар, който по думите му се е трансформирал в пример за отбрана на правата на индивида.
На мушката е белгийски евродепутат
- социалистът Марк Тарабела, само че той не е задържан. В изказване Тарабела показва, че не крие безусловно нищо и е подготвен да дава отговор на въпроси и да спомага при следствието.

Сред останалите имена, забъркани в абсурда, е друга италианска евродепутатка от групата на социалистите и демократите Алесандра Морети. Разследващите са претърсили жилището на член на нейния екип, оповестиха белгийски медии. Морети съобщи, че не е забъркана, уточнявайки въпреки всичко, че е била на посещаване в Катар в границите на делегация на Европарламента. Белгийският в. " Соар " напомня, че Морети е била минимум един път в страната от Залива, дружно с сътрудника си Марк Тарабела.

Разследването на абсурда продължава, а в това време Европейският парламент лиши пълномощията и привилегиите на обвинените.
Има ли скрит план?
Успокояващо е единствено едно - правосъдните и правораздавателните институции на страните членки потвърждават, че дружно са способни да се борят с корупцията на най-високо политическо ниво, даже измежду европейските депутати. Бъдещето ще покаже потвърди ще стигнат.

Корупционният скандал с Ева Кайли обаче заплашва да подкопае в допълнение доверието в институциите на Европейски Съюз, което така и така е прекомерно ниско в редица страни членки, и по-специално в способността на Европарламента да приема решения в полза на европейските жители.

В по-глобален мащаб има и други притесняващи неща. Например абсурдът се развихря в  миг, в който Европа е в обстановка на война. Де факто, тъй като тази война не е единствено на фронтовата линия в Украйна. Тя се води към този момент доста години и без икономисване на удари на полето на информацията. Избухването на този скандал е обвързвано и с спора, който съществува сега сред Евросъюза и Русия. И напълно неслучайно ситуацията се взривява в този момент и има толкоз унищожителен резултат - както върху моралните устои, по този начин и върху престижа на европейските институции.

Нешо повече - държавата- хазаин на Световното състезание по футбол, както и други страни от Близкия изток са от стратегическо значимо значение за енергийната сигурност на Европейския съюз. Скандалът избухва в миг когато Европейски Съюз води договаряния с Катар за различни доставки на природен газ.

Дали това е било мотив да се саботират дейностите, които започнаха сред Катар и други страни от региона на Персийския залив за различно доставяне на европейските страни с природен газ и други горива, занапред ще излиза наяве.

Но резултатът към този момент е налице. На 15 декември Европейският парламент гласоподава да прекрати всякаква работа, обвързвана с Катар, поради съмненията в корупция. Спира се всякаква работа по законодателни досиета, свързани с Катар, изключително във връзка с либерализирането на визовия режим, както и плануваните визити, до момента в който съмненията не бъдат доказани или отхвърлени.
Бъдещето на Европейски Съюз
Обвиненията повдигат нови въпроси по отношение на корупцията и търговията с въздействие в институциите на Европейски Съюз и ускоряват апелите за главен обзор на институционалния контрол. В Брюксел разкритията бяха посрещнати с потрес, само че не и изненада, като наблюдаващи и специалисти от Евросъюза означиха дългогодишна угриженост по отношение на институциите, изключително Европейския парламент.

Какъвто и да е крайният резултат от този корупционен скандал, една неуместна и за множеството европейци към този момент явна истина лъсна. Тя е, че парите в действителност купуват въздействие в Европейски Съюз. Въпреки че това може да е най-фрапиращият случай на хипотетична корупция, който Екологичен потенциал е виждал от доста години, това не е изолиран случай, настояват от " Трансперънси интернешънъл ".

Европейският парламент разреши да се развие просвета на безотговорност, с помощта на хлабавите финансови правила и неналичието на самостоятелен етичен контрол, споделят от организацията, добавяйки, че членовете на Европейския парламент са блокирали опитите да се промени това.

Призивите в този момент са към Европейската комисия да разгласява своето " от дълго време отлагано предложение за основаване на самостоятелен орган на Европейски Съюз по нравственос с пълномощия за следствие и правоприлагане ".

Но до момента в който това се случи, абсурдът ще бъде единствено подарък за критиците на Европейски Съюз, изключително за водачи като унгарския Виктор Орбан, който постоянно подлага на критика Съюза и го упреква в лицемерие.

На 12 декември сутринта в акаунта на Орбан в Туитър бе оповестено меме, което демонстрира група мъже, смеещи се истерично, а до тях надпис: " И тогава споделиха, че Европейският парламент е съществено угрижен за корупцията в Унгария. "

Въпрос на време е да забележим ще заглъхне ли абсурдът или ще се намерят ли нови корупционни мини в Европейския парламент. Все отново, предизборна акция за идващите депутатите в Европейски Съюз стартира още от следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР