Красимир Анев спечели злато на европейското първенство по биатлон в

...
Красимир Анев спечели злато на европейското първенство по биатлон в
Коментари Харесай

Краси Анев: Животът не е само биатлон

Красимир Анев завоюва злато на европейското състезание по биатлон в Беларус, откакто изпревари олимпийския първенец Тарей Бьо в дисциплината самостоятелното на 20 км за мъже. За 31-годишния самоковец се сбъдна една фантазия, откакто до момента Анев имаше 8 медала от шампионати на континента (4 сребърни и 4 бронзови), само че златото все не идваше.

Българският играч пропусна стартовете от международната купа в Съединени американски щати и Канада по-рано през сезона, с цел да се приготви за европейското, както и за идното международно състезание в Швеция (6-17 март). След триумфа край Минск, Анев даде изявление за съветската медия news.ru.
- Имате доста медали от европейски шампионати, само че този път станахте първи и чухте химна на България. Какво си казахте?
- Казах си - най-сетне се случи! Много ми оказа помощ и мощният вятър. Щастлив съм, доста благополучен.
- Май колкото са по-лоши изискванията, толкоз по-добре за вас...?
- За мен това бе късмет, който нямах право да пропусна. Стараех се да изстрелвам постепенно, само че доста тъкмо. Знаех, че нямам доста добра скорост и шансът ми е на стрелбището. Получи се.
- Защо вие, за разлика от целия български тим, не пътувахте за стартовете в Северна Америка?
- Още през есента взехме решение да пропуснем този стадий от сезона. Говоря за себе си и моя тим, тъй като аз от няколко години упражнявам настрана от националния отбор. Треньорът ми реши, че Северна Америка неприятно ще повлияе на подготовката ми за международното състезание. Там постоянно има сложна акомодация.

Шампионатът на Европа също в началото не влизаше в проектите ни, само че променихме решението. И съм благополучен, че го направихме! Страхотно се получи тук!
- Подготвяте се на Белмекен, в планината...
- Да, високо в планината. На 2000 метра височина. След Белмекен постоянно ми се получават добре надпреварите, резултатите са положителни. Препоръчвам на всеки биатлонист да пристигна да се готви там.
- И руснаците?
- Те по този начин или другояче постоянно идват, само че най-много през лятото. На тях им е мъчно да свикнат с резултата на планината, до момента в който на мен доста ми оказва помощ.
- Формата ви задоволително добра ли е за международното?
- Не, несъмнено. Надявам се да прибавя още скорост. След Белмекен е нужно време за реаклиматизация. Тя ще ми помогне да подвигна скоростта за международното.
- Споменахте вашия тим, кои влизат в него?
- Аз, треньорът ми Георги Фъртунов, теляк и физиотерапевт. Благодаря и на ваксмайсторите, за моите ски се грижи доста образован подобен.
- Българският биатлон като че бе по-успешен преди 10-15 години...
- И в последните години имаме триумфи. Взехме много медали от европейските шампионати, а Владо Илиев бе и първенец. Това е доста добре за спорта ни, уповавам се да намеря още нови спонсори, с цел да ме поддържат финансово.
- Федерацията по какъв начин гледа на това, че упражнявате настрана? Контролират ли ви?
- Разбира се. Понякога пораждат различия, само че в края на краищата се разбрахме да вземем за пример за пътуването до Северна Америка. Разбраха какво мислим с треньора ми, утвърдиха тактиката ни. Ние пък приехме тяхната позиция да дойдем да се състезаваме на европейското, с цел да опитаме да гоним медали и да създадем мощна смесена щафета. Седнахме и говорихме, което приказва за положително взаимно схващане.
- Колко дълго ще продължите с биатлона? Мислите ли за Олимпиадата в Пекин 2022?
- Не, изрично. На 100 %. Имам дребна дъщеричка, на която обричам успеха (Карина е на година и половина - б.а.). Бих желал да бъда добър татко за нея. Един мъж е задължен постоянно да мисли преди всичко за фамилията си. Той би трябвало и да изкарва парите в него. Именно това бе повода да остана да се състезавам. Печеля нелошо от биатлон, ще опитам да го върша още година-две, тъй като в България не е елементарно да заработваш положителни пари в друга сфера.
- А кой е най-популярният състезател в България? Имате ли някой като Стоичков?
- Не, Христо Стоичков беше мегазвезда, когато играеше в Барселона. Днес имаме доста известен тенинист - Григор Димитров. В страната ни са известни бокс, битка... Имаме да вземем за пример боксьор, който е петкратен първенец на Европа.
- Вие известен ли сте? Разпознават ли ви на улицата?
- Рядко, биатлонът не е чак толкоз известен спорт в България.
- Вашият дълготраен другар и противник Антон Шипулин се отхвърли неотдавна...
- За мен беше изненада. Не чаках такова решение от него в този момент. Но ние сме хора, имаме си усеща, страсти. Когато неприятните страсти, отрицателните, са повече, идват такива решения. Говорихме си с Антон, той е добър другар. Аз му признах, че също мисля дали си коства да не преставам. Животът не е единствено биатлон. Желая му да е здрав и да се оправи със идващите провокации в живота.
- И най-после - руснаците обичат да идват на почивка в България, знаем за Златни пясъци на Черноморието. А вие къде почивате?
- Винаги избирам да съм вкъщи със фамилията. Разбира се, на всеки предлагам да пристигна в нашата страна на почивка. Радваме се да виждаме и съветските туристи като наши посетители. Не единствено на тях, а на всеки бих споделил - добре пристигнали в България, чакат ви дружелюбен банкет и положителни хора. И положително въодушевление. Обичам страната си.

Превод: dir.bg

Снимка: Julia Sadykova
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР