Кралица Елизабет Втора е най-дълго управлявалият британски монарх. През юни

...
Кралица Елизабет Втора е най-дълго управлявалият британски монарх. През юни
Коментари Харесай

Кралица Елизабет Втора, която е била механик. И още интересни факти от живота й

Кралица Елизабет Втора е най-дълго управлявалият английски монарх. През юни тази година тя означи 70 години на английския престол.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 година в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 година и е коронясана на 2 юни 1953 година Баща ѝ е принц Албърт (който след това се възкачва на трона с името Джордж Шести).



Снимка: Getty Images

Когато Елизабет се ражда, множеството хора не допускат, че един ден тя ще стане кралица, написа Българска телеграфна агенция. Първото десетилетие от живота си тогавашната принцеса прекарва умерено, наслаждавайки се на привилегиите на това да си част от кралското семейство, без върху плещите ти да тежи товара на това да знаеш, че си престолонаследник.

Семейството ѝ прекарва половината от времето си в дом в Лондон, а другата - в резиденция в кралския Уиндзорски парк. Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет получават образованието си вкъщи, от специфични възпитатели. Уроците включват френски език, математика, история, танци, пеене и изкуство.

С експлоадирането на Втората международна война през 1939 година Елизабет и сестра ѝ са принудени да обитават отвън Лондон, като отсядат в Уиндзорския замък. От двореца Елизабет прави първото от своите придобили известност обръщения по радиото. Това се случва през 1940 година С обръщението си тя цели да вдъхне вяра на английските деца, които биват евакуирани и са принудени да се разделят с домовете си и фамилиите си. Принцесата, която е тогава на 14 години, показва спокойствието си и твърдия си темперамент и споделя в обръщението си, че " в последна сметка всичко ще бъде наред, тъй като Бог ще се погрижи за нас и ще ни дарува с победа и мир ".

Елизабет бързо стартира да извършва и други обществени функционалности. Тя е назначена от татко си за почетен пълководец на гренадирската армия и през 1942 година прави първата си обществена демонстрация, която се състои в ревизия на войските. Тя стартира също по този начин да съпровожда родителите си по време на формалните им визити в границите на Англия.

През 1945 година Елизабет се причислява към Женския помощен териториален корпус. Рамо до рамо с други британки, тя усвоява умения, с които да е потребна на въоръжените сили, и се трансформира в професионален водач и монтьор. Макар доброволческата ѝ работа да продължава единствено няколко месеца, тя дава опция на Елизабет да надзърне в един друг, некралски свят. Тя има късмет да надзърне в този свят още един път, когато на нея и на сестра ѝ Маргарет е обещано позволение анонимно да се смесят с елементарните жители на Деня на успеха в Европа.

Когато дядото на Елизабет, крал Джордж Пети, умира през 1936 година престолът следва да бъде ангажиран от неговия максимален наследник (и чичо на Елизабет) - крал Едуард Осми. Едуард обаче, който има връзка с американката Уолис Симпсън, е заставен да избира сред любовта и короната и в последна сметка абдикира. Това събитие трансформира хода на живота на Елизабет, защото през 1937 на трона се възкачва татко ѝ, крал Джордж Шести, и тя се трансформира в престолонаследница.

Заветният момент идва и на 2 юни 1953 година Елизабет, която тогава е единствено на 25 години, е коронясана за кралица в Уестминстърското абатство. Тя стартира да извършва функционалностите на монарх още на 6 февруари 1952 година, когато умира татко ѝ. Нейната коронация е първата в историята, която е предавана по малкия екран и това дава опция на хора от целия свят да следят пищността и зрелищността на събитието.

Няколко години по-рано, още веднъж в Уестминстърското абатство, Елизабет се омъжва за далечния си братовчед Филип, наследник на гръцки принц. Когато среща Филип за първи път, Елизабет е единствено на 13. Тя обаче е запленена от него и те поддържат контакт през идващите години, като в последна сметка се влюбват един в различен. Филип умря на 9 април предходната година, на 99-годишна възраст.

Първото им дете, Чарлз, се ражда през 1948 година, а щерка им Ан - през 1950 година Елизабет ражда още двама синове - Андрю и Едуард, надлежно през 1960 и 1964 година

През 1960 година Елизабет публично афишира Чарлз за собствен правоприемник и му дава купата Принц Уелски. Стотици милиони хора гледат церемонията по малкия екран.

От брака на принц Чарлз с първата му брачна половинка, Даяна Спенсър, се раждат две деца - принц Уилям (през 1982 г.), който е втори в наследствения ред за престола, и принц Хари (през 1984 г.).

Дългото и спокойно ръководство на Елизабет Втора е белязано от съществени промени в живота на британците и в ориста на Англия. Когато тя става кралица, следвоенна Англия към момента разполага с огромни колониални владения, доминиони и подвластни от нея територии. През 50-те и 60-те години на предишния век обаче доста от тези владения афишират самостоятелност.

В качеството си на парламентарен монарх, тя не се намесваше в политическите въпроси на Обединеното кралство и не изказваше политическите си възгледи. Въпреки това тя постоянно разговаряше с министър председателите си.

Елизабет модернизира монархията, като през 2012 година се отхвърли от система за публично финансиране на монархията, работила близо 250 години. Кралското семейство продължава да получава средства от държавното управление, само че кралицата ограничи разноските.

Въпреки честите апели да отстъпи престола на сина си Чарлз, Елизабет продължи да извършва отговорностите си на кралица и откакто навърши 90 години. Тя продължи да взе участие в над 400 събития годишно и да подкрепя работата на стотици благотворителни организации и стратегии.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР