Козунакът ще стане перфектен само с прясна естествена мая. Без

...
Козунакът ще стане перфектен само с прясна естествена мая. Без
Коментари Харесай

Тънкостите за печене на най-вкусния козунак

Козунакът ще стане съвършен единствено с прясна естествена квас. Без подмяна със сухи съставки, още по-малко сода или бакпулвер. Първо втасва маята със захарта и топлото мляко. След това към тях се прибавя млякото и малко брашно.

Тестото би трябвало да престои толкоз, едвам се усили количеството му 2-2,5 пъти. Тестото би трябвало да се сложи на топло място.

Приготвяне на тестото

Бабите са казвали, че домакинята би трябвало да се облее с пот, до момента в който меси тестото. След като всички съставки са дружно, би трябвало да го омесите. Някои хора вършат това с миксер, употребявайки специфична приставка. Но е по-добре да усетите продукта с ръцете си. Трябва да се меси дълго време, тъй като тестото е тежко заради съществуването на огромен брой яйца и масло. За да шупне маята ще би трябвало да я наситите с въздух (да я омесите). След като тестото е добре омесено за 30-40 минути (нека това не ви плаши, само че не е целесъобразно да намалявате времето), можете още веднъж да прехвърлите тестото на топло място, където да втаса.

Тестото за козунак не би трябвало да е доста течно и не доста твърдо, един от признаците за вярно тесто е, че когато се реже с нож, да не залепва по него.

За усет към тестото по избор може да се добави: лимонова кора, бадеми, кардамон, канела, шафран, индийско орехче, розово или лимоново масло. В козунака би трябвало да има стафиди. Тази съставна част се смята за съществена, тъй че не я подценявайте при никакви условия. За феновете на наситения цвят можете: прибавете малко количество прахообразна куркума или шафран към тестото.

Козуначеното тесто би трябвало да почине най-малко три пъти. Според традицията тестото първо шупва, след прибавяне на останалите артикули, тестото още веднъж шупва на половина или повече, след което още веднъж се премесва (с ръце или шпатула), разпределя се на козунаци или се подрежда във форма и шупва още веднъж преди печене. За да вдигнете отмерено тестото може да употребявате дървена съчка за зъби - забождате я в самия център, след което изпичате козунака непосредствено с нея и с нея проверявате готовността.

Формата за кекс би трябвало да се изпълни с тесто до една четвърт или една трета от размера си, откакто тестото втаса, не би трябвало да запълва повече от ¾ от формата. Формата се намазва с размекнато масло или се застила с намаслена хартия. Когато тестото във формата е втасало за финален път преди печене, би трябвало да се сложи във фурната доста деликатно, без да се клати и да се вършат непотребни придвижвания.

Печене на козунак

Времето за печене на козунак зависи от размера му: до 1 кг - 30 минути, 1 кг - 45 минути, 1,5 кг - 1 час, 2 кг - 1,5 часа. Температура 180-200 градуса. За да предотвратите изгаряне, поставете съд с гореща вода на дъното на фурната, поучава actualno.com. Когато горната част на продукта се запече, покрийте го с фолио. Готовността на козунака се ревизира с дървена съчка - тя би трябвало да излезе от продукта изцяло суха без тесто. След като ревизирате, в случай че тортата още не е подготвена, затворете вратата на фурната гладко, без внезапни придвижвания.

След изпичане се изважда доста деликатно, също без да се разклаща, от фурната, слага се в паница и се покрива с чиста забрадка. Ако козунака е висок, откакто се извади от формата, би трябвало доста деликатно да се сложи на една страна върху забрадка, до момента в който изстива, би трябвало деликатно да се оваля с тази забрадка няколко пъти, с цел да се заздравят страните и да не пада, преди да поставите козунака отвесно, уверете се, че дъното е охладено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР