, която пази над 600 уникални минерални образци, е Чудо

...
, която пази над 600 уникални минерални образци, е Чудо
Коментари Харесай

Кристалната зала в Мадан - Чудо на 2023 г.

, която пази над 600 неповторими минерални мостри, е Чудо на България за 2023 година Наградата Атракция на 2023 година бе връчена на кмета на миньорския град инж. Фахри Молайсенов от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Тържествената зала " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките стана през днешния ден Музей на Чудесата.
-->
Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите се събраха в Големия салон на Академията за третия интернационален конгрес " Бранд България - докосни Чудесата ".

Той бе проведен от Общество " Културно завещание " - формалният представител за България на най-голямата европейска организация за запазване на културното завещание Европа Ностра.

Конференцията стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на унищожителните потопи по Южното Черноморие.

Специални посетители на форума, който се организира под патронажа на Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър иЙоана Микру, член на Борда на шефовете на Елиники Етерия (Европа Ностра Гърция).

В полемиката и годишните награди " Чудесата на България " се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-председателят на Народното събрание проф. Андрей ЧорбановИТН), ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, притежателят на фондация " Кредо Бонум " Цветелина Бориславова, подуправителят на Българска народна банка доцент Петър Чобанов, евродепутатите Искра Михайлова (зам.-председател на ПГ на " Обнови Европа " ) и Цветелина Пенкова (ПЕС), съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева, водачът на " Възраждане " доктор Костадин Костадинов, ръководителят на парламентарната Комисия по въпросите на въпросите на децата, младежта, фамилията и спорта Небие Кабак (ДПС), зам.-председателят на Комисията по туризъм в Народно събрание Любен Дилов-син (ГЕРБ-СДС), депутатите от Движение за права и свободи Хайри Садъков, Байрам Байрам и Фатме Рамадан, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Дискусията събра плеяда дипломати - посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния - Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия - Н. Пр. Желко Йович, първият секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, шефът на Италианския културен институт Мария Маца.

Форумът бе почетен от кметовете на Брацигово Надежда Козарева, на Белица - Радослав Ревански, на Джебел - Неджми Али, на Крушари Илхан Мюстеджеб, зам.-кметът на Габрово Невена Минева.

, съобщи ръководителят на Европа Ностра България Славка Бозукова, откривайки форума, по време на който бяха раздадени и Годишните награди " Чудесата на България " за 2023 година

На базата на неповторимия български код би трябвало да се създаде и да стартира да се осъществя концепцията за Бранд България, за нова визитна картичка на България пред света. И като задача за възобновление на българската нематериалност. И като инструмент за създаване на имидж и известност на страната. И като идея, която да разреши културната ни съкровищница да заеме подобаващото й място в европейската и в това време да трансформира страната ни във водеща европейска дестинация и за туризъм, и за нововъведения, безапелационна бе госпожа Бозукова.

Благодаря за силата, тъй като направихте Бранд България идея, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Тя заяви, че на 15 септември следва среща с 6 министерства , които да очертаят визията по общата работа за Бранд България. Във Външно министерство своите специалисти изпращат министерствата на туризма, на културата, на стопанската система, на нововъведенията, на земеделието и на образованието. Очаква се включването и на Министерство на околната среда и водите.

В Бранд България ще имат особено място културните институти на България зад граница. Предстои и правенето на обединен културен календар на България, който да се съблюдава както у нас, по този начин и от задачите зад граница, заяви Габриел.

Да се опитаме да разкажем себе си посредством Бранд България с увлекателна история, свързваща предишното, сегашното и бъдещето. С нови артикули и нови атракции. Вярвам, че дружно ще успеем. Това е идея, приемете я, прикани министърът на културата Кръстьо Кръстев. Винаги съм следвала максимата, която гласи - да правиш положително без да мислиш какво се случва. Щастлива съм, че Бранд България върви по този път на единство сред разнообразни институции, бизнес, медии - сред дейните хора в България. Това ще смъкна преградите, които е имало от началото на демокрацията, съобщи Цветелина Бориславова, банкер и ръководител на фондация " Кредо бонум ".

Поздравления за това, което вършиме и за прелестната концепция за Бранд България, за все по-ясно дефинираната цел за културната дипломация, акцентира евродепутатът от " Обнови Европа " Искра Михайлова.

Трябва да се търси връзка с кметовете, те могат да кажат какво е положението на място. Разчитам, че идната среща на Европа Ностра ще даде някои от отговорите. Но би трябвало да бъде включена и в европейския парламент, акцентира Михайлова. И заяви: " Две са направленията, които свързват работата ми в европарламента с наличието ми през днешния ден тук - ние виждаме културното завещание като интегрирано в живота на хората и като метод за развиване на районите. ".

. Само в нея могат да се видят невероятни мостри от емблемите на миньорското градче – галенит и пирит, сподели доктор Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, която водеше церемонията по Годишните награди " Чудесата на България ". Но това не е всичко. Само там туристите могат с истинска вагонетка да станат миньори в рудника-музей и на видят по какъв начин траките са добивали руда в пещерата „ Шаренка “, показа Атракцията на година доктор Карастоянова.

който се създава сега с дейната водеща роля на Европа Ностра България. Затова Общество „ Културно завещание “ присъди специфична премия на Елиники Етерия – Европа Ностра Гърция. Тя бе връчена от акад. Юлиан Равалски на Йоана Микру, член на Борда на шефовете на Елиники Етерия.

справедливо стана следващата неповторима находка на проф. Людмил Вагалински в невероятния древен град Хераклея Синтика -  оброчната плоча на тракийски конник. Тя е първата от камък открита у нас, до момента бяха откривани единствено керамични. Наградата връчи министърът на културата Кръстю Кръстев.

Още 8 награди за районни марки като част от огромния Бранд България, който се кове сега от изпълнителната, законодателната, локалната власт и Европа Ностра България присъди Общество " Културно завещание ".

стана огромният план Форум „ Брацигово – каменният поток на времето “, който има за цел да възроди традициите на най-голямата архитектурно-строителна школа през Възраждането – тази на брациговските майстори. Втората огромна цел е основаването на първия учебен център за реставратори, запазващ традициите в архитектурата и каменоделството на брациговските майстори.

Форумът се организира трета година като към този момент е интернационален. Награди за него получиха кметът на Брацигово Надежда Казакова, арх. Десислава Димитрова, основен уредник на форума, Роберто Санторели, ръководител на Конфиндустрия България, арх. Борис Владимиров, ръководител на Камара на архитектите в България – Районна гилдия София област и Инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камара на строителите в България.

Отличията им бяха връчени от Цветелина Бориславова, притежател на Фондация " Кредо Бонум ", съучредител на Европа Ностра България.

Форум " Брацигово – Каменният поток на времето " се организира с огромната поддръжка на Италия. Затова специфични награди бяха присъдени на Н. Пр. госпожа Джузепина Дзара, дипломат на Италия у нас и на Мария Маца, шеф на Италианския културен институт в София. Отличията връчи доцент Петър Чобанов, подуправител на Българска народна банка.

отиде при един занаятчия, който е посветил целия си живот на една традиция - мутафчийството. Христо Маринов, занаятчия в Етнографски музей навън " Етъра " е страж на остарелия поминък, който в предишното е бил необятно публикуван.

С решение на културното министерство Маринов бе разгласен за живо човешко богатство. И стана част от националната листа на България за нематериалното културно завещание. Майсторът заяви огромна вест. Той към този момент не е последният мутафчия, както бе прочут до неотдавна, тъй като е обучил собствен правоприемник и е съхранил запазването на занаята. Наградата му бе връчена от Пийт Яспър, вицепрезидент на Европа Ностра.

Отделно община Габрово получи премия за повсеместен принос в опазването и популяризирането на културното завещание. Тя бе връчена на Невена Минева, зам.-кмет по обучение, обществени действия, просвета и туризъм от Амелия Гешева, консултант на министъра на културата.

Била съм три пъти в Белица и ще се връщам постоянно в този неповторим град, сподели Н. Пр. Закия ел Мидауи, дипломат на Кралство Мароко у нас, връчвайки оценката на кмета на Белица Радослав Ревански. Наградата му бе присъдена за повсеместен принос в опазването и популяризирането на културно-историческото завещание и традициите, а и за най-голямата атракция на Рила - Парка на мечките. Основна заслуга за построяването му имат фондациите " Четири лапи " и " Бриджит Бардо " и община Белица. Но Чудесата на Белица са доста повече - тук би трябвало да споменем неповторимия курорт Семково, рисковото влакче в RILA FUN PARK, каменната скулптура на Бела Ица и доста други, сподели Полина Карастоянова.

Две награди отидоха при невероятната цитадела " Залдапа ", която бе отличена като емблема на. Едната бе за кмета на Крушари Илхан Мюстеджеб, който стопанисва обекта, а другата бе за РИМ Добрич, който дава отговор за изследването му. Тази година разкопки в Залдапа направи първа в региона интернационална археологическа експедиция с учени от България, Франция и Канада, студенти от Италия и Албания, и служащи от района. Укреплението се намира в северната част на община Крушари, в местността „ Калето “ сред селата Абрит и Добрин.

Наградите връчи историкът, който като шеф на НИМ прави първите огромни разкопки на Залдапа – водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той разкри, че съгласно легендите Залдапа крие златна каляска. И съобщи, че даже и тя да не бъде открита Крушари има толкоз доста чудеса, че безусловно би трябвало да се види.

Специалната премия в тези категория отиде при посолството на Австрия в България. Зам.-председателят на Народно събрание проф. Андрей Чорбанов отличи Джералд Хаузер, първи секретар и консул на посолство Австрия, за цялостната поддръжка на страната към Дунавската тактика.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по туризъм Любен Дилов-син, най-известният гмуркач измежду депутатите, отличи РИМ Каварна с наградата. Повод е първият подводен маршрут в Каварна, изработен от Историческия музей в града и Центъра за подводна археология, който ще бъде употребен от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия древен град край пристанището на Каварна.За първи път туристи ще могат да се гмуркат и да преглеждат останките от древен град под водата. Отличието взе Пенко Георгиев, шеф на РИМ Каварна.

пък отиде при първия археологически студентски кампус в комплекса „ Акве Калиде “, в който ще се обучават  студенти от пет западни университети със компетентност „ Археология “. Наградата за неповторимия план бе връчена от ръководителя на комисията по въпросите на децата, младежта, семейство и спорта Небие Кабак на община Бургас, която от години има за собствен приоритет развиването на културно-историческото завещание. Взе я Радосвета Стюърт, шеф на общинско дружество „ Туризъм “.

бе премията за първия интернационален цифров маршрут на два от най-големите естествени паркове в България и Румъния – „ Врачански Балкан “ и „ Железни врата “. Специалната премия за поддръжка на плана бе връчена от евродепутата Искра Михайлова за Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, ексклузивен и пълномощен дипломат на Румъния у нас.

Борис Хаджийски, шеф на РИМ Пазарджик, получи оценката за модернизацията на музея и за експозицията на невероятното Равногорско богатство. Отличието бе връчено от проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР