Кой ще бъде реставраторът на Паметника на съветската армия? Кой

...
Кой ще бъде реставраторът на Паметника на съветската армия? Кой
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков: Заявката, която чувам, означава унищожаване на ПСА

Кой ще бъде реставраторът на Паметника на руската войска? Кой ще вземе публичната поръчка?

С тези въпроси стартира коментара си пред скулпторът проф. Велислав Минеков, някогашен длъжностен министър на културата.

" Най-вероятно Паметникът на руската войска ще бъде изместен, само че желая да знам по какъв метод ще се случи това. Защото поръчката, която слушам, значи заличаване на паметника, а не негово пренасяне и възможна реституция . Ако това ще е заличаване, няма защо да приказваме. Предполагам, че при демонтажа ПСА ще бъде нарязан на части заради неведение. Веднъж нарязан на части е по-добре да бъде претопен, тъй като последваща реституция би била доста скъпа, би загрозила извънредно това, което се е получило и е изцяло безсмислена ", разяснява той и изрази безпокойство, че нещата няма да бъдат направени както би трябвало.

Като началник на Катедра " Метал " в Художествената академия професорът акцентира, че не е търсено мнението на преподавателите от катедрата, нито от Катедра " Реставрация ":

" Говори се за някакви специалисти. Кои са тези специалисти, които схващат повече? Какво експертно мнение са дали? Искам да знам какво се случва! ".

Във връзка с информацията, че скулптурните композиции от ПСА ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство, някогашният длъжностен министър на културата изясни, че подобен музей не съществува, а става дума за филиал на Националната изложба :

" Това е просто склад за всякакви неща от епохата на социализма. Там няма място, там почвата няма да издържи ", посочи проф. Минеков и изрече мнение, че в новосъздаващия се парк в Димитровград могат да бъдат сложени и тези пластики от Паметника на руската войска :

" Мястото на тези неща не е в София. Този така наречен музей е изцяло безсмислено създание, макар че бяха изхарчени средства. Надявам се концепцията за Димитровград да бъде възприета ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР