Котешкият урологичен синдром е състояние, добило печална слава сред любителите

...
Котешкият урологичен синдром е състояние, добило печална слава сред любителите
Коментари Харесай

Котешки урологичен синдром - същност и причини

Котешкият урологичен синдром е положение, добило печална популярност измежду феновете на котките. Като градска легенда се популяризира изказванието, че при хранене с гранулирана, суха котешка храна, пикочопроводите на котараците се запушват и те изпадат в животозастрашаващо положение - и това изказване е в огромна степен правилно! Действителната фактология обаче е малко по-сложна и наситена с елементи - които може би си заслужава да се знаят!

Котешки урологичен синдром,

или по-скоро положението, добило популярност под това наименование, е в действителност част - или цялост - от група болести на пикочния тракт. Всички болестни нарушавания във действието на уринарния трaкт са обединени под абревиатурата FLUDT - feline lower urinary tract disease, т.е. - заболяване на долните пикочни пътища при котките.

Цистит, уретрит и неконтролируемо приключване на урината са други проблеми, които попадат под диагноза " урологичен проблем " - поотделно или в комбинации. Всяко от тях води до избрана симптоматика, въз основата на която би могла да се сложи ориентировъчна диагноза и да се назначат съответните проучвания. Като котешки урологичен синдром (или FUS - feline urinary sindrome), е известно, въпреки и не напълно вярно,

най-тежкото положение - запушена уретра!

Този проблем поражда най-често при мъжките котки, от време на време при мъжките кучета и в изолирани случаи - при женски котки. Това се дължи на две съществени аргументи: от една страна котараците уринират по-рядко от женските котки, което води до нараснал риск от формиране на уролити и микрокристали, а въпреки това - уретрата при женските и при двата типа (както и при хората) е по-къса, права и по-широка - до момента в който при мъжките е S-образна и по-тясна. Извитата форма, по-голямата дължина и по-малкият диаметър благоприятстват задържането и натрупването на микрокристалите и уролитите, което в последна сметка може да докара до цялостно задръстване. Състоянието нормално е комбинирано с съществуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Началните признаци

на положението са сходни и при отчасти, и при изцяло блокирана уретра на котка - животното прави чести и несполучливи опити за уриниране, от време на време и на нехарактерни за това места, евентуално е да рови в тоалетната си, издавайки мощно и обезпокоително мяукане, постоянно облизва зоната към пикочния отвор, а коремът може да бъде корав и мъчителен, според от количеството арестувана урина. Всичките опити приключват с отделянето на напълно малко количество урина, а от време на време единствено капки кървава течност.

Общото здравословно положение на животното не претърпява забележими промени през първите 24 часа, но

изцяло запушената уретра е животозастрашаващо положение!

 Болна котка

След към денонощие без опция за обикновено облекчение, в организма стартират да се натрупват токсични субстанции, а препълненият пикочен мехур в допълнение утежнява ситуацията. Проявява се сериозна симптоматика, включваща повръщане, мускулна уязвимост, изнемощялост, липса на вкус, меланхолия, обезводняване. При опипване през коремната стена пикочният мехур може да бъде корав и доста наедрял, според от количеството арестувана урина, а животното да реагира на докосването със забележителна болежка. В рамките на 48 - 72 часа се развива тежка бъбречна непълнота и в случай че не се приложи лекуване, изходът при всички случаи е летален!

Лечението: хирургическа интервенция!

Най-малкото - с цел да се възвърне проходимостта на уретрата. А защото сред 30 и 50% от лекуваните котараци са склонни към рецидивиращо задръстване, в някои случаи се прибягва и до хирургическо премоделиране на уретрата - отстранява се тесният ѝ сектор и се образува нов отвор за обособяване на урината.

Лечението на следствията от бъбречната непълнота е обособен развой и се дефинира самостоятелно съгласно положението на животното. Навременното диагностициране и започване на лекуването са от основна значимост за степента на провалите.

Основните предразполагащи към FUS фактори

са диетата, възрастта и двигателният режим на животното. Котараци на междинна възраст с ниска физическа интензивност и хранени с нискокачествени, изобилстващи от прибавен фосфор и магнезий храни, са нормалната " таргет-група " на болестта.

Най-добрата профилактика

срещукотешкия урологичен синдром е качествената храна, уравновесената диета и съответната физическа интензивност на животното, съчетани с постоянни съвещания с ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР