Котешкият нокът расте свободно в много страни от Централна и

...
Котешкият нокът расте свободно в много страни от Централна и
Коментари Харесай

Народна медицина с котешки нокът

Котешкият нокът пораства свободно в доста страни от Централна и Южна Америка, изключително в тропическите гори на Амазонка. Използването на този дървесна лоза датира от цивилизацията на инките.

Исторически, котешкият нокът е бил употребен в продължение на епохи в Южна Америка, за предварителна защита и лекуване на някои заболявания.

Съвсем неотдавна, котешкият нокът стартира да се употребява като средство за битка и лекуване на най-различни здравословни проблеми, в това число вирусни инфекции (като херпес и ХИВ), болест на Алцхаймер, рак и артрит.

Други приложения билката намира в подкрепяне на имунната система и поощряване на здравето на бъбреците. Вътрешната му кора се употребява за изработката на течни екстракти, капсули и чайове. Препарати от котешки нокът може също да се ползват и върху кожата.

Въпреки че няма задоволително научни доказателства, с цел да се дефинира дали котешкият нокът може да се ползва при всяко болестно положение, той има много сериозен набор на употреба.

При лабораторни проучвания е потвърдено, че котешкият нокът подтиква част от имунната система и може да докара до понижаване на възпаленията.

Вълнуващи лабораторни открития допускат, че котешкият нокът може да се трансформира в мощен съдружник в битката против рака, той предотвратява погрешно делене на клетките, което е особено за тази страховита болест. Изследвания демонстрират, че екстракта от котешки нокът предотвратява разпространяването на рак на гърдата при дамите.

Билката също демонстрира интензивност против клетките на левкемията. Котешкият нокът инхибира човешките левкемични кафези и ги накара да се самоунищожат (апоптоза).

Въпреки че точният механизъм, по който той работи, към момента не е изцяло обяснен, учените считат, че способността му да контролира някои цитокини на имунната система може да помогне за подсилване на защитните сили на организма против рак.

Безопасност и дозировка

Котешкият нокът се понася добре и се счита за нетоксичен. Според изследвания, като евентуален непряк резултат може да се появи диария.

Докато доказателствата допускат, че от котешкият нокът може да се възползват хора, страдащи от ревматоиден артрит, той не би трябвало да се употребява в дълготраен проект и при хора с автоимунни болести (като да вземем за пример лупус или множествена склероза).

Бременни или кърмещи дами и децата под тригодишна възраст също би трябвало да заобикалят да употребяват билката. Обичайната дневна доза е до 350 мг дневно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР