Косовското правителство съобщи, че Министерството на вътрешните работи на Косово

...
Косовското правителство съобщи, че Министерството на вътрешните работи на Косово
Коментари Харесай

Прищина дава възможност за замяна на шофьорски книжки

Косовското държавно управление заяви, че Министерството на вътрешните работи на Косово е решило да даде опция за подмяна на шофьорските книжки на косовските сърби, издадени от сръбските институции в Косово, със свидетелства за правоуправление на автомобил, които се издават от Република Косово, заяви албанската редакция на Радио Свободна Европа, представено от Българска телеграфна агенция. 

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на някогашната си област Косово. Двете страни водят разговор за нормализация на връзките между тях под егидата на Европейски Съюз.

„ От дълго време получаваме вашите претенции за взимане на такова решение. Искаме да облекчим ежедневните проблеми, с които нашите жители се сблъскват “, сподели косовският министър председател Албин Курти във видеообръщение на сръбски, приложено към прессъобщение на кабинета му.

В прессъобщението се показва, че прекосяването към косовските публични шофьорски книжки ще разреши „ лесна и практична регистрация на транспортните средства “. 

Министерството на вътрешните работи на Косово осведоми, че за промяната на книжките не се изисква наново взимане на изпита за дееспособност за ръководство на МПС, а само предаване на формуляр в Център за доставяне с документи. 

Формулярът би трябвало да включва детайли като документ за идентичност, оригинала на издадената от сръбските институции в Косово шофьорска брошура, здравно удостоверение, платежен документ за платена такса и други

Косовските управляващи оповестиха, че решението влиза в действие на 9 май и ще важи до 9 август 2024 година

Преди дни Европейският съюз съобщи, че остава на по-рано изразената си позиция, че поддържа единствено една институционална и административна конструкция в Косово според правната рамка на страната. В същото време обаче, по думите на блока, въпросът с подкрепяните от Сърбия институции в Косово би трябвало да бъде решен посредством основаването на Съюз на сръбските общини (ССО).

Международната общественост упорства Косово да сътвори Съюз на сръбските общини, който произтича от съглашение сред Косово и Сърбия от 2013 година и който да сплоти към себе си общините в Косово със сръбско болшинство. Неговото основаване се преглежда от интернационалния фактор като „ изискване на изискванията “ за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия в границите на разговора сред тях, воден от Европейски Съюз.

Въпросът за сръбските институции в Косово беше издигнат по време на последната среща на основните договарящи на Косово и Сърбия в Брюксел на 25 април, когато беше разискван въпросът за възбраната за потребление на сръбския динар в Косово, напомня Радио Свободна Европа.

От 1 февруари влезе в действие решение на Централната банка на Косово (ЦБК), което планува еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой в страната. Това ускори терзанията на локалната сръбска общественост, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги употребява за покупки и разплащания в Косово. Прищина одобри за публична валута еврото през 2002 година, въпреки страната да не е член на еврозоната.

По време на срещата в Брюксел в края на април сръбската страна изиска всички сръбски институции, които Косово счита за противозаконни, да продължат да се финансират от Белград до основаването на Съюза на сръбските общини.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР