Косопадът след COVID-19 е симптом, който все още се изследва.

...
Косопадът след COVID-19 е симптом, който все още се изследва.
Коментари Харесай

Козметик разказа защо косата пада след COVID-19

Косопадът след COVID-19 е признак, който към момента се изследва. COVID-19 със своето дълго лекуване, карантина и изолираност не приключва просто с негативен тест. Постковидният синдром включва доста затруднения, спрямо които неналичието на пътешестване и копнежът по морето са дреболия.

Косопадът е в листата на постковидните признаци.

А това към този момент не е дреболия, защото положението на косата е маркер за здравето на целия организъм. Каква е повода? Как да се бием? И правилно ли е, че космите ще пораснат още веднъж? NV Life попита за всичко това Олга Бондаренко, козметик, началник на образователно-методическия отдел на козметичната компания Flosal.

5 аргументи за косопад
Снимка: shutterstock  Козметик описа за какво косата пада след COVID-19


COVID-19 работи като спусък. Той разкрива всички недостатъци на тялото и отключва заболявания. При косопада е същата история.

1. Състояние на корените

Вирусът има доста мощно влияние върху кръвоносните съдове - микроциркулацията се утежнява, поражда техен конвулсия. И когато съдовете са стеснени, клетките не получават спомагателни хранителни субстанции. Ако съдовете преди са били надалеч от идеала, тогава косата страда и... пада.

2. Повишаване на температурата на тялото

Треската е естествена защитна реакция на организма, само че по време на острата фаза на болестта равнището на цитокините в кръвта внезапно се усилва, което предизвика офанзива от имунната система върху личните кафези и тъкани на тялото. Това е прословутата " цитокинова стихия ", за която всички са чували. Космените фоликули са мощно подвластни от имунитета: по време на заболяване с температура над 38 клетъчното разделяне в космените фоликули се поврежда, което води до загуба.

3. Стрес

За тези, които са били заболели, равнищата на стрес безусловно са отвън графика. В интервала на мощен прочувствен стрес се отделят биологично дейни субстанции (адреналин, норепинефрин, кортизол, ацетилхолин, вещество Р), които водят до утежняване на микроциркулацията. И още веднъж вследствие на това косата стартира да се разрушава.

4. Прием на медикаменти

Започваме да лекуваме всички обострени хронични болести след COVID-19. Приемът на доста медикаменти, в това число антибиотици, има отровен резултат върху тялото и води до загуба на коса. Ясно е, че лечението е нужна, само че грижата за косата също.

5. Хормонални нарушавания

Така наречената " плешивост ", когато косата пада отмерено и структурата ѝ се трансформира, също може да бъде породена от хормонални разстройства заради COVID-19. Все още малко се знае за това: ясно е, че се среща както при мъжете, по този начин и при дамите, само че към момента не е открита директна връзка сред тежестта на болестта и количеството коса, която е паднала.

Някои хора губят коса през първите шест седмици след началото на болестта, до момента в който други стартират да губят коса 2-3 месеца след възобновяване.

С течение на времето загубата на коса може да спре сама. Тялото се възвръща и всичко се възстановява. Възможно е косата да порасне още веднъж. Няма обаче гаранция и не всеки е подготвен да чака толкоз дълго. Какво да върша?

Прием на витамини

Необходимо е да се проучва хранителния режим, да се направи храненето освен уравновесено, само че и потребно за подсилване на косата. След консултация с доктор е добре да се стартира да се одобряват спомагателни витамини и минерални комплекси.

На първо място са подобаващи витамините от група В. Можете да ги намерите в бобови растения, ядки, плодове и листни зеленчуци.

Също по този начин значими са желязо, селен, цинк, витамин С. Струва си да се обърне внимание на плодовете - склад на потребни съединения и витамини, които могат да насърчат растежа на косата. Те са с високо наличие на витамин С, който има мощни антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите могат да оказват помощ за отбраната на космените фоликули от увреждане от нездравословни молекули, наречени свободни радикали.

Добавете спанак в менюто. Това е здравословен зелен зарзават, който е богат на потребни хранителни субстанции (фолати, желязо и витамини А и С), които предизвикват растежа на косата. Витамин А оказва помощ на кожните жлези да създават себум. Това мазно вещество оказва помощ за навлажняване на скалпа, с цел да поддържа косата здрава.

Авокадото е вкусно, хранително и превъзходен източник на здравословни мазнини. Той е отличен източник на витамин Е, който също може да насърчи растежа на косата. Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който оказва помощ в битката с оксидативния стрес, като обезврежда свободните радикали.

Преди да предприемем каквото и да било е належащо тъкмо да се дефинират аргументите за загуба на коса. Специалист може да ви посъветва да извършите проби. Загубата на коса след COVID-19 може да бъде породена от липса на желязо, да вземем за пример, или от проблем с хормоните на щитовидната жлеза. Понякога казусът с косата е директно обвързван с ендокринологията.

След като диагнозата е осъществена, причинно-следствените връзки от един или различен вид са избрани, можете да започнете терапия за косата си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР