Космосът може и да е последната граница, но що се

...
Космосът може и да е последната граница, но що се
Коментари Харесай

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Космосът може и да е последната граница, само че що се отнася до храната, животът в микрогравитация към момента има какво да се желае - и наподобява, че това е по този начин през цялото време.

Първата храна в космоса е изядена от Юрий Гагарин по време на първото в историята на човечеството пътешестване в орбита. Какво е ял той? Е, сигурно е имало избор.

(Във видеото може да научите повече за: У нас се създават 27 типа галактически храни)

През 1961 година космонавтът Гагарин става първият човек в Космоса, като приключва една обиколка на Земята за 108 минути. Космическата капсула „ Восток 1 “ на Гагарин е снабдена с хранителни запаси за 13 дни, ако ретротрокоптерът се повреди и той би трябвало да изчака естественото раздробяване на орбитата, с цел да се върне на Земята, само че това е добър късмет да се тества храненето в Космоса. Въпреки тестванията, извършени с „ Кометата на повръщането “ на Земята, учените не знаели сигурно дали съществени функционалности като дъвчене и преглъщане могат да се правят в изискванията на микрогравитация. Едно от значимите съображения е „ да няма трохи “, тъй че решението било хранителни артикули, които могат да се създадат на паста и да се слагат в железна тубичка, сходна на паста за зъби.

What was the first food eaten in space?

Beef and liver paste, yum! Yuri Gagarin ate pureed meat out of an aluminum tube, followed by a tube of chocolate sauce for dessert!

[Image: Tube of beef/vegetables from Project Mercury. ]
— NASA History Office (@NASAhistory)
Въпреки че е бил в орбита по-малко от два часа, Гагарин в действителност е имал две хранения. Основното ядене било пюре от говеждо месо и черен дроб. Гагарин изяжда две тубички от него - може би е било по-апетитно, в сравнение с звучи - и по-късно изяжда тубичка с шоколадов сос за десерт.

Тъй като по това време учените не са знаели какъв е резултатът на микрогравитацията върху индивида, те не са желали да рискуват Гагарин да изгуби схващане, по тази причина капсулата е била ръководена от Земята с код за прекосяване към ръчно ръководство при положение на повреда. Това включвало и случай на нарушено храносмилане, само че с първото хранене в орбита Гагарин потвърдил, че е обикновено да се яде в Космоса.

С излизането на от ден на ден астронавти в Космоса и по-дългото им престояване там стана ясно, че чувството ни за усет може да се промени, когато се намираме в микрогравитация. Телесните течности се реалокират към главата ви и изследванията демонстрират, че това може да докара до намаляване на обонятелните съставни елементи във усета на храната, малко като при хранене с простуда.

What Was The First Food Eaten In Space?
— IFLScience (@IFLScience)
От времето на Гагарин насам има промени и усъвършенствания в това, което астронавтите и космонавтите ядат и пият в орбита. Отминаха дните на „ изсушения посредством заледяване сладолед за космонавти “ . На Международната галактическа станция (МКС) на астронавтите освен може да се доставя пица, само че и да се пекат сладкиши на МКС. Можете даже да си вземете еспресо с помощта на особено пригодена чаша, с цел да го пиете в микрогравитация.

Учените даже самоуверено са тествали дали е допустимо да се пържи храна в изискванията на микрогравитация. Тестовете били внимателно извършени благодарение на специфичен фритюрник на параболичен аероплан, симулиращ безтегловност, и демонстрират, че е изцяло допустимо да се пържи в микрогравитация - с подобаващия комплект (не опитвайте това у дома).

What was the first food to be eaten in space?
Pizza? Ice cream? Spaghetti?
Find out at 10:25am on with " Yes or BS "?
— Steve Stuart (@StuOnAir)
Въпреки това правилото „ без трохи “ към момента е мъчно за превъзмогване и едно от нещата, които към момента не са решени, е хлябът: обвивки, пити, ротис и самун без трохи са ОК в Космоса, само че в случай че държите на сандвич в Космоса, към момента има какво да се желае.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР