Космическият кораб Chandrayaan -3 се прилуни леко близо до южния

...
Космическият кораб Chandrayaan -3 се прилуни леко близо до южния
Коментари Харесай

Chandrayaan-3 e първата сонда, която каца близо до южния полюс на Луната

Космическият транспортен съд Chandrayaan -3 се прилуни леко покрай южния полюс на естествения ни сателит през вчерашния ден. Индия към този момент е четвъртата страна, която каца на Луната, след Съединените щати, някогашния Съветски съюз и Китай.
Това се случи на 23 август 2023 година в 8:33 сутринта ET (1233 GMT или 18:03 ч. индийско време), съгласно Индийската организация за галактически проучвания (ISRO). „ Постигнахме меко кацане на Луната! Индия е на Луната! “ – заяви ръководителят на ISRO Сридхара Соманат.
„ Този ​​успех принадлежи на цялото човечество и ще помогне на задачите на Луната от други страни в бъдеще “, сподели министър-председателят на Индия Нарендра Моди. „ Уверен съм, че всички страни по света, в това число тези от световния юг, са способни да реализират такива подвизи. Всички можем да се стремим към Луната и оттатък нея. “
Малко повече от два часа след кацането ISRO разгласява изображения в X (преди прочут като Twitter), показващи повърхността на земния сателит, както се вижда от Chandrayaan-3 по време на спускането му. Стана ясно, че организацията сполучливо е открила информационна връзка сред галактическия транспортен съд и контрола на задачата.
Скоро се чака задвижван от слънчева сила уред на име Pragyan (от санскрит – „ мъдрост “) да се отдели от спускаемия модул Vikram („ смелост “) на Chandrayaan-3. Роботизираното дуо ще прекара един лунен ден (около 14 земни дни), изследвайки новия си дом, за да събере научни данни за състава на Луната, преди батериите да се изтощят след залез слънце.

Chandrayaan-3 беше вторият опит на Индия за кацане покрай южния полюс на Луната. Това е относително неразучен район, към който учените демонстрират голям интерес. Смята се, че там има огромни количества воден лед, който, в случай че е наличен, може да бъде употребен за ракетно гориво и поддържане на живота при бъдещи задачи с екипаж. Първият опит на страната за допиране до Луната през септември 2019 година се провали, когато спускаемият уред Chandrayaan-2 се разруши в Луната заради софтуерен проблем.

След четиригодишни корекции и надстройки на дизайна и софтуера, Chandrayaan-3 бе изстрелян на върха на ракета LVM3 на 14 юли от космодрум в Шрихарикота, на източния бряг на Индия. Космическият транспортен съд навлезе в елиптична орбита към Луната по-рано този месец, след което извърши голям брой маневри, с цел да премине в съвсем кръгова траектория, която го води на към 93 благи (150 километра) над лунната повърхнина.
Миналия четвъртък (17 август) дуото „ Викрам-Прагян “ се отдели от задвижващия модул, който ще учи Земята от лунна орбита. Докато към момента беше в орбита към Луната в понеделник (21 август) и вторник (22 август), дуото откри контакт с орбиталния уред на Chandrayaan-2, който обикаля към Луната от 2019 година и ще служи като сериозна информационна връзка със Земята за задачата Chandrayaan-3.
Спускаемият модул Vikram се приземи в целевата си зона за кацане, на почти 70 градуса южна широчина. Това е покрай мястото, където Русия се надяваше, че първата й лунна задача от 47 години, „ Луна-25 “, ще кацне в понеделник (21 август). Това изпитание обаче се провали – през уикенда.
Подобно на злощастния луноход на Chandrayaan-2, колелата на Pragyan са гравирани с чакра Ashoka, набожен знак на колело с 24 спици, изобразено на индийското знаме, и логото на ISRO. Така, в лунната почва ще се отпечатат двата значими за Индия признака, където ще останат во веки веков.
Спускаемият уред Vikram е оборудван да усеща лунни трусове наоколо до мястото на кацане благодарение на вграден сеизмометър и да изследва лунната почва, с цел да записва нейната температура.
Мисията Chandrayaan-3, която коства скромните 6 милиарда рупии (73 милиона щатски $ по настоящи обменни курсове), се разпростира в миг, когато Съединени американски щати и Китай готвят бъдещи задачи с екипаж. Целта на НАСА е да приземи астронавти покрай южния полюс на Луната в края на 2025 година или 2026 година по време на своята задача Artemis 3 и да построи една или повече бази в района на по-късен стадий.
Когато слънцето залезе над мястото за кацане след две седмици, роботизираното дуо ще бъде оставено да се бори с мразовита нощ, която ще бъде „ доста сложна за оцеляване, тъй като батериите ще бъдат изтощени и е прекомерно студено за електрониката “, обясниха от центъра за ръководство.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР