Космическият апарат на НАСА, OSIRIS-REx, е само на 75 мили

...
Космическият апарат на НАСА, OSIRIS-REx, е само на 75 мили
Коментари Харесай

Озирис-Рекс стигна целта си: апаратът е само на 120 км от астероида Бену

Космическият уред на НАСА, OSIRIS-REx, е единствено на 75 благи от местоназначението си. Екипът на плана сполучливо тества механизма за взимане на мостри от повърхността на метеорита Бену (TAGSAM или Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), една роботизирана ръка, която ще му разреши да събере мострите, с цел да бъдат донесени и оценени по-късно на Земята.

Според НАСА пробата е сполучлив и изпълнен по проект. OSIRIS-REx, благодарение на инженери от Lockheed Martin, е посочил цялостната гама от придвижвания на ръката си. „ Огънато е рамото, лакътя и ставите на китката – всичко това, до момента в който лети в пространството “, обясниха от галактическата организация. Успехът на теста бе доказан от телеметричните данни и фотоси, снимани от бордовата камера.

TAGSAM ще бъде от значително значение за OSIRIS-REx, с цел да приключи задачата си. Космическият уред ще употребява роботизираната си ръка, с цел да събере няколко кг прахуляк и скални парчета от повърхността на Бену. Изследователите се надяват, че извадката от повърхността на богатата на въглерод галактическа канара може да даде някои подсказки за началото на Слънчевата система и градивните детайли на живота.

OSIRIS-REx се чака да доближи до Бену на 3 декември. Апаратът ще прекара две години там, в проучване и картографиране на метеорита с дължина от към 500 метра, преди да вземе дефинитивно извадката от повърхността му. Тогава ще се върне на Земята.

Астероидът Бену обикаля Слънцето по почти същата орбита като Земята. Според експертите, има опция от 1 към 800 до 1 към 2700 той да се удари в планетата ни след 160 години.

Космическият уред се чака още веднъж на нашата планета през 2023 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР