Космически кораб на НАСА документира колко много светкавиците на Юпитер

...
Космически кораб на НАСА документира колко много светкавиците на Юпитер
Коментари Харесай

Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята

Космически транспортен съд на НАСА документира какъв брой доста светкавиците на Юпитер наподобяват на тези на Земята, съобщи Ройтерс. 

Облаците на Юпитер, скрити зад амонячни пари, наподобяват на земните - формирани са от вода. И както на Земята, светкавиците се образуват в тези облаци. Явлението е следено от разнообразни галактически кораби, посещавали най-голямата планета на Слънчевата система, в това число от сондата " Джуно ". 

Данни от " Джуно " оферират нова информация за това какъв брой доста процесът по генериране на светкавици на Юпитер е подобен с този на Земята макар огромните разлики сред двете планети. 

Земята е относително дребен скален свят. Юпитер, който носи името на античния римски господ на гръмотевицата, е газов колос. Всички планети на Слънчевата система биха могли да се " поберат " в Юпитер - неговите размери в действителност са впечатляващи.   

Сондата " Джуно ", която обикаля орбитата на Юпитер, прави фотоси с висока резолюция в продължение на 5 години благодарение на радиоапарат. Така учените схващат, че процесът на формиране на светкавици е със същия темп като този на Земята. Наблюдаваните на Юпитер светкавици се образуват с времеви раздели от милисекунда сходно на гръмотевичните стихии на Земята. 

Светкавицата е най-мощният естествен източник на електричество. Частиците лед и вода в облака се зареждат от конфликтите и образуват частици със заряд, сподели Ивана Колмасова от института по атмосферна физика към Чешката академия на науките, която е водещ създател на проучването, оповестено през тази седмица в сп. " Нейчър Комюникейшънс ". " При този развой се образува огромно електрическо поле. Учените към момента не са изцяло сигурни какво се случва в гръмотевичните облаци. "

Съществуването на светкавици на Юпитер е доказано от радиочестотните излъчвания, записани от галактическия транспортен съд " Вояджър 1 " на НАСА през 1979 г. 

При останалите газови планети в Слънчевата система - Сатурн, Уран и Нептун, също са потвърдени светкавици. Доказателства за светкавици в облаците на Венера, която е планета от скален вид. Въпреки това тази активност в облаците над Венера към момента е предмет на диспути.

Други проучвания демонстрират в елементи общото сред гръмотевичната активност на Юпитер и Земята, без значение от разликите в разпределението на светлината. На Земята тропическите райони са измежду най-активните. На Юпитер интензивността е най-голяма в междинните ширини и полярните зони. Това значи, че изискванията за образуване на светкавици на двете планети са доста разнообразни, сподели Колмасова. При съпоставяне сред силата на светкавиците резултатите от оптическите измервания демонстрират, че гръмотевичната интензивност на Юпитер е сравнима с най-мощната такава на Земята, прибавя Колмасова.

Планетата Юпитер е формирана най-много от водород и хелий. Има следи и от други газове. Ивиците и бурите са повода за цвета на планетата. Юпитер е петата по отношение на Слънцето планета в Слънчевата система с диаметър от 143 хиляди км. Сондата " Джуно " е в орбитата на Юпитер от 2016 година Целта на " Джуно " е да даде повече информация за атмосферата, структурата, магнитните полета и обособените елементи на планетата. 

Източник: Розалия Благоева/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР