Космически фабрики, градове и магистрали, орбитални хотели и колонии на

...
Космически фабрики, градове и магистрали, орбитални хотели и колонии на
Коментари Харесай

„Извънземният“ предприемач Делян Аспарухов: От малка България до необятния космос

Космически заводи, градове и автомагистрали, орбитални хотели и колонии на Луната и Марс, въобще – живот оттатък рамките на Земята и бизнес измежду звездите. Всичко това към момента звучи като научна фантастика, само че и не напълно. Малко по малко хвърчащите фантазии стартират да се материализират, а една от най-любопитните има своите българки корени.

Едва три години след основаването си учредената от Делян Аспарухов калифорнийска компания Varda Space Industries съумя да изстреля първата фармацевтична галактическа фабрика. Това се случи този юни, а през днешния ден към този момент е произвела първото си лекарство в микрогравитация и в този момент чака утвърждение от регулаторите в Съединени американски щати, с цел да прибере продукта си назад на Земята.

Срещаме се с Делян по време на късия му престой в София. Казва, че я харесва доста повече в този момент, в разгара на септември, когато е „ толкоз по-жива “ спрямо горещите и пусти летни месеци от детството му.

Делян напуща България, когато е на 3 години и дружно с родителите си се местят в Съединени американски щати. Докато е възпитаник, се връща тук всяка година към юли – август, по време на ваканцията си. По-късно визитите разредяват. Но даже и в този момент – като към този момент разпознаваемо име в Силициевата котловина, апетитен за протеже на именития Питър Тийл и за един от най-обещаващите млади вложители оттатък Океана – връзката му с родината е здрава, а решимостта да я укрепи и през бизнеса си наподобява твърда.

На мелодично негоден български споделя за амбициозния си план с Varda, разбиранията си за предприемачеството и бъдещето на перспективната галактическа промишленост.
Преди космоса 
Делян е единствено на 29 години, само че в действителност към този момент от цяло едно десетилетие се занимава с вложения под менторството на Питър Тийл, основателя на онлайн разплащателната система Pay Pal и един от първите, повярвали в компании като Фейсбук, Airbnb, SpaceX и куп други колоси.

Няма навършени 20 години, когато се включва в неговата стратегия Thiel Fellowship, която дава 20 стипендии от по 100 000 $ на студенти от целия свят, които са подготвени да изоставен университета и да осъществят свои лични планове. Делян се отхвърля от образованието в Масачузетския софтуерен институт и стартира създаването на своето мобилно приложение Nightingale.

Идеята за приложението идва, откакто баба му е диагностицирана с рак на гърдата. Целта му е да усъвършенства качеството на лекуване на пациентите в болнични и в домашни условия чрез новите технологии.

Днес Делян към този момент е шеф във фонда за рисков капитал на Тийл – Founders Fund, където натрупа опит като вложител.
Кои са Varda и къде се целят?
Varda Space Industries е една от обещаващите галактически компании през днешния ден, а удостоверение за капацитета ѝ е привлеченото външно финансиране от 54 млн. $ и 60-милионният контракт с военновъздушните сили на Съединени американски щати.

През юни компанията прати в космоса първата си фабрика, а в края на същия месец съумя да създаде лекарство. Самият синтез лишава 27 часа, а на въпроса за какво им е да вършат препарата там, когато долу на Земята има задоволително фармацевтични фабрики, отговорът се крие в микрогравитацията. Тя отстрани земното притегляне и с помощта на това отглежданите в космоса протеинови кристали образуват по-съвършени структури.

Клиентите идват при нас, когато имат проблем “, разяснява Делян Аспарухов, само че споделя, че към момента не може да приказва обществено за тях.

Целта им да е вършат медикаменти за рак и мозъчни болести в категорията дребни молекули. През първите 2 – 3 години ще създават еволюционно по-старите, основани на химически реакции, а по-късно ще преминат към по-усъвършенстваните, стъпващи и на биологичен синтез.

Ние работим по дейната съставна част. Това е 1 – 2% от цялата таблетка, която приема човек “, разяснява Делян и добавя, че 30 кг артикул може да се разпредели в медикаменти за над 100 млн. пациенти.

За тази година няма да има повече задачи, само че в случай че всичко е наред, през 2024 година са планувани 3, през 2025 – сред шест и 10, а по-късно – по една или две в границите на всеки месец.

Първата задача е най-скъпата, коства 12 млн. $. Четвъртата към този момент ще се намали до 8 млн. $, петата – до 4 млн. $, а осмата към този момент би трябвало да е под 3 млн. $.

В момента купуваме доста съставни елементи от други компании, които са по-скъпи и излишно мощни за нас, тъй като са направени за спътници, които стоят там с години, а ние сме единствено за няколко седмици “, показва Делян Аспарухов.

Впоследствие тези елементи ще бъдат сменени с по-евтини, някои може би ще си създават сами, а капсулата ще може да се употребява неведнъж.
Познати хрумвания в точния миг
Делян споделя, че мисли по концепцията още от 2010 година, само че по това време галактическите изстрелвания към момента са доста скъпи. Затова възнамерява първо да натрупа опит и положение от вложения в обичайни технологии, а някъде към 40-годишна възраст да скочи в посока космоса. Но към 2017 година Илон Мъск направи дълго чакания пробив в промишлеността, като показва опциите за неведнъж потребление на една ракета и на процедура демократизира достъпа до откритото пространство.

Това дава ентусиазъм на Делян да пристъпи към бизнес начинанието си доста по-рано от плануваното. Първоначално се оглежда за компании, в които просто да влага, само че откакто не открива, взема решение самичък да си сътвори такава. През 2020 година съумява да образува екип от експерти, работили в компании като SpaceX и Tesla, с които напредват бързо.

Всъщност нищо от това, което Varda прави и употребява, не е иновация единствено по себе си.

Но дружно те съставляват новаторски модел, какъвто до момента не е имало “, споделя създателят ѝ.

Лекарства, да вземем за пример, са се произвеждали на МКС още през 70-те години на предишния век, където се потвърждава преимуществото на микрогравитацията. Там обаче са лимитирани в потреблението на по-опасни и рискови детайли.

А ние можем да взимаме по-опасни химикали. Процесите ни са изцяло автоматизирани. И също така множеството налични капсули са правени за хора – като CrewDragoin и Apolo и прочие А нашата е първата, която коства 500 000 $ и може да връща лекарство постоянно. “

Мисията на Varda, по думите на Делян, е „ да разтеглим икономическите граници на човешкия тип “.

„ Ако гледаш човешката история, успявали сме да се установим трайно някъде, а не да идем един път, когато сме имали стопански смисъл да сме там. Ако гледаме какво става в космоса, множеството неща нямат стопански смисъл да са там “, развива визията си Делян и дава образец с хората.

Съединени американски щати стъпиха на Луната преди десетилетия, само че не го направиха повече, тъй като отсъства точно икономическият смисъл от самоцелното им изпращане.

Ако гледаш фабриките на земята, те се автоматизират, само че към момента са нужни хора за някои неща. Когато един ден нашите заводи са задоволително огромни, ще можем ние да платим да има хора в космоса. “
Бъдещето на галактическата индустрия 
Космосът е необхватен и крие големи благоприятни условия. Но с цел да се стигне до по-амбициозните и гръмки хрумвания за човешки колонии на Марс, да вземем за пример, първо би трябвало да се случат няколко други неща. Делян прави прилика с развиването на интернет и другите генерации компании около него.

Първо са фирмите от 90-те години, които построяват нужната инфраструктура. След това са тези от док-ком ерата, които измислят бизнес модели, стъпвайки върху тази мрежа. Още едно потомство по-късно идва ред на сървърните и облачни технологии, като Amazon Web Services, които пък прокарват път за вълната от модерни споделени услуги, като Uber и Airbnb.

„ В космоса е почти същото “, отбелязва Делян. Първото потомство са ракетите на Мъск и най-първите бизнес модели, които са интернет връзки и снимане на Земята. Сегашния миг той съпоставя с времето към 2010 година и AWS – сходно на облачната инфраструктура, в този момент към този момент има евтини ракети на SpaceX.

Така идва ред на второто потомство бизнеси – когато не би трябвало да работиш по инфраструктура, а може да мислиш какво може да се развие. “

Цената приказва красноречиво – през 2017 година потреблението на ракета коства към 50 млн. $, а в този момент Varda си заплати за услугата едвам 1.8 млн. $.

Според Делян в този момент е ред на построяването на галактически заводи, галактически бензиностанции и галактически сервизи за ремонт. За идващите 5 – 6 години няма да има доста забавни неща. Но когато тези трите съумеят, по-късно ще има още нови забавни бизнеси – като търсене на вода Луната, рандеман от метеорити, хотели.

Трябва да ги гледаш като пластове. Първо би трябвало да построиш ракетите, след това галактическите заводи и по-късно по-интересните неща. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР