Конституционният съд на Уганда потвърди днес строгия закон, който криминализира

...
Конституционният съд на Уганда потвърди днес строгия закон, който криминализира
Коментари Харесай

Конституционният съд на Уганда потвърди строгия закон срещу гейовете

Конституционният съд на Уганда удостовери през днешния ден строгия закон, който криминализира хомосексуалните дейности, като резервира съвсем всички негови разпореждания, в това число опцията за дълги ефикасни присъди и екзекуция в избрани случаи, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В решението си от 200 страници петимата магистрати се базират на традициите и културните правила и полезности на източноафриканската страна.

Макар че съдиите резервираха множеството от възбраните, те анулираха рестриктивните мерки за достъп на хомосексуалните хора до медицински услуги, както и задължението да се оповестява на управляващите за еднополовите връзки.

Парламентът на страната одобри предходната година мярката – една от най-крайните на африканския континент. Групи за отбрана на правата на индивида, ЛГБТ деятели и обособени политици бяха внесли иск против закона в Конституционния съд.

Решението към момента може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

През последните месеци угандийските деятели за правата на индивида оповестяват за зачестили набези против гейове. В началото на годината прочут деятел за правата на хомосексуалните пострада тежко, откакто бе намушкан с нож.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи във Вашингтон, че Съединените щати са " надълбоко обезпокоени " от закона, който съгласно него ще " подкопае публичното здраве, правата на индивида и националната известност на Уганда ".

Хомосексуализмът е закононарушение в 32 африкански страни.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР