Конституционният съд на Уганда потвърди днес строг закон, който криминализира

...
Конституционният съд на Уганда потвърди днес строг закон, който криминализира
Коментари Харесай

Конституционният съд в Уганда потвърди закон, включващ екзекуция за хомосексуализъм

Конституционният съд на Уганда удостовери през днешния ден непоколебим закон, който криминализира хомосексуалните дейности, като резервира съвсем всички негови разпореждания, в това число опцията за дълги ефикасни присъди и екзекуция в избрани случаи, съобщи ДПА.

В решението си от 200 страници петимата магистрати се базират на традициите и културните правила и полезности на източноафриканската страна.

Макар че съдиите резервираха множеството от възбраните, те анулираха рестриктивните мерки за достъп на хомосексуалните хора до медицински услуги, както и задължението да се оповестява на управляващите за еднополовите връзки.

Парламентът на страната одобри предходната година мярката - една от най-крайните на африканския континент. Групи за отбрана на правата на индивида, ЛГБТИ деятели и обособени политици бяха внесли иск против закона в Конституционния съд.

Решението към момента може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

През последните месеци угандийските деятели за правата на индивида оповестяват за зачестили набези против гейове. В началото на годината прочут деятел за правата на хомосексуалните пострада тежко, откакто беше намушкан с нож.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи във Вашингтон, че Съединените щати са " надълбоко обезпокоени " от закона, който съгласно него ще " подкопае публичното здраве, правата на индивида и националната известност на Уганда ".

Хомосексуализмът е закононарушение в 32 африкански страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР