Константина Георгиева е в свои води в мъжкия свят на

...
Константина Георгиева е в свои води в мъжкия свят на
Коментари Харесай

Българка на 31 г. управлява круизен лайнер в Карибско море

Константина Георгиева е в свои води в мъжкия свят на мореплаването. Тя е на 31 години и е втори помощник-капитан на огромен круизен транспортен съд.

Половината част от годината прекосява морета и океани в компанията на екип от разнообразни националности, написа „ 24 часа “.

“Отговорностите на втория помощник-капитан са доста съществени, само че когато обичаш това, което правиш, то е наслаждение ”, споделя Константина.

В продължение на месеци тя е надалеч от родината, тъй като пътува с лайнер в Карибско море, дебаркира на екзотичните острови там или където я отведат разпоредбите на контракта с влиятелна американска компания. Ежедневието е натоварено,

работи по 10 часана ден без отмора

Корабът е 110 хиляди тона, а тя дава отговор за навигацията му, за сигурността на повече от 4 хиляди пасажери, както и за някои екологични аспекти, свързани с активността на лайнера.

След края на всеки контракт я чакат нейните близки и цели 3 месеца отмора в родната Варна. Често част от отпуска тя употребява за повишение на квалификацията си. В началото на тази година ще има специфична подготовка в Нидерландия, за която доста се вълнува.

Намирайки призванието си, Константина знае, че ще мине през още доста учене и тренировки, само че има голямо предпочитание. Дано стане първата жена капитан в компанията, за която работи от 4 години.

Константина споделя непретенциозно за изминатия път, мечтае да има повече дами в сериозните морски специалности.

Да бъде втори помощник-капитан, не е нейната детска фантазия. Тя е желала да се посвети на медицината. Дядо Костадин Добрев е работил доста години като машинен боцман в компанията БМФ.

В нейните мемоари остават всички морски истории, които той споделя – по този начин случки от страните, които е посетил, остават в съзнанието й.

Романтиката и приключенията се преплитат, тя си показва всички като приказни герои и не ги не помни години наред. Той от дълго време не е сред живите, само че на Константина още липсват дългите им диалози. Жалко, че не може в този момент да види обичаната си внучка в униформа с пагон.

Младата жена първо приключва “Международни стопански връзки ” в Икономическия университет във Варна. Още на втората година обаче усеща, че това не е нейното поле, само че не се отхвърля.

С времето усеща, че морската специалност е това, което я притегля най-вече, и постъпва във Висшето военноморско учебно заведение със компетентност “Корабоводене ”.

Вече знаех –тръгна ли един път,крачка обратно няма

Първият ми стаж беше на ветроходната баркентина “Калиакра ”, след което започнах в влиятелна японска компания на автомобиловози. Не беше елементарно да я намеря, търсенето продължи дълго, доста компании затваряха врата пред мен и общително ми споделяха: “Не взимаме дами за тази позиция ”, спомня си младата жена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР