Консолидираната нетна печалба на Централна кооперативна банка АД (ЦКБ) расте

...
Консолидираната нетна печалба на Централна кооперативна банка АД (ЦКБ) расте
Коментари Харесай

Консолидираната печалба на ЦКБ се повишава с една трета

Консолидираната чиста облага на " Централна кооперативна банка " АД (ЦКБ) пораства с една трета до 27.003 милиона лв. през четвъртото тримесечие на предходната година, демонстрират числата в междинния счетоводен доклад на кредитната институция. Банковата група на консолидирана основа включва компанията майка " ЦКБ " АД и следените от нея дъщерни сдружения - " Централна кооперативна банка " - Скопие (87.35% от капитала й), ръководещото сдружение " ЦКБ асетс мениджмънт " ЕАД.

От банката регистрират понижение при консолидирания чист приход от лихви с към 4 милиона лв.. В същото време обаче чистите доходи от такси и комисиони бележат покачване - до 54.50 милиона лв. по отношение на 49.91 милиона лв. година по-рано.

Разходите за активността на групата нарастват към края на декември с 1.56% на годишна база и са достигнали до 147.23 милиона лв..

Балансовата стойност на активите на групата ЦКБ в края на четвъртото тримесечие е 7.70 милиарда лв.. Спрямо интервала сред юли и септември те нарастват с 273.38 милиона лв., прецизират от банката. Увеличението на активите е обвързвано главно с повишаването на привлечените средства от други депозанти.

В края на предходната година размерът на предоставените заеми и задатъци на клиенти образуват 40.53% от общите активи на групата при 41.02% през третоот тримесечие.

Към декември общата стойност на отговорностите на ЦКБ на консолидирана основа е 7.09 милиарда лв., като нарастването по отношение на края на септември е 4.09 на 100. Основната част от отговорностите - над 98%, са към жители, предприятия и нефинансови институции, като от банката оповестяват за растеж от 4.23% по отношение на третото тримесечие. Групата поддържа постоянна конструкция на привлечените средства, която й разрешава самостоятелност от външно финансиране по време на флуктуации на финансовите пазари.

Перспективи за 2022 година

Във връзка с вълната на коронавирусната пандемия и подхванатите ограничения съществува висока степен на несигурност и надлежно не може да бъде надеждно оценен резултата на всички тези събития върху активността през 2022 година, означават от банката. За момента мениджърите й не могат да оценят пандемията върху бъдещето финансово положение и резултатите от активността на кредитната институция. Но считат, че въздействието би могло да докара до волатилност на паарния и ценови риск, обвързван с финансовите активи на групата и е допустимо да има отрицателен резултат върху активността на кредитополучатели и надлежно резултатите на банката.

Потенциални отрицателни резултати биха настъпили, в случай че страните от Европейски Съюз преминат още веднъж към локдауни и стопанските системи не се възстановят до края на 2022 година.

„ ЦКБ груп “ ЕАД е най-големият акционер и управлява 61.05% от капитала на банката. Сред другите притежатели на такива бумаги изпъкват „ Химипорт “ с дял от 8.24%, ЗАД „ Армеец “ – със 7.07%, и УПФ „ Съгласие “ – с 6.98% от книжата с право на глас.

Към края на четвъртото тримесечие на предходната година членовете на надзорния и на управителния съвет не са имали акции на „ Централна кооперативна банка “.

В интервала сред октомври и декември групата ЦКБ не е начислявала или изплащала дивиденти на своите акционери.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР