Конфликтът между Русия и Запада не се изчерпва само с

...
Конфликтът между Русия и Запада не се изчерпва само с
Коментари Харесай

Без шумотевица. Защо Патрушев пресече Атлантическия океан

Конфликтът сред Русия и Запада не се изчерпва единствено с украинския фронт, който е най-съществен и предопределен за нас. Конфронтацията се организира на съвсем всички елементи на световната шахматна дъска, само че би било огромно опростяване да се счита, че тя се лимитира до обстоятелството, че Съединените щати и Западът като цяло оказват напън върху страните от Глобалния юг, с цел да ги принуди да съблюдават глобите, а Русия отблъсква тези офанзиви, като пази връзките си с незападни страни.

При цялото значение на тази част от борбата, има и стратегическа част и тя се състои в построяването от Русия на структури и механизми за световно взаимоотношение с незападния свят, т.е. опция на атлантическия световен план. На първо място, това се отнася за БРИКС и ШОС, към които от ден на ден страни се стремят да се причислят и се свързва със взаимната работа на Москва и Пекин. Това е значим, само че дълъг развой, тъй като множеството страни от Глобалния Юг – макар че схващат, че ерата на западното владичество свършва – желаят да обезпечат допустимо най-безболезнения преход към нов международен ред. Тоест, те залагат на Пекин и Москва, само че в това време нямат желание да скапват внезапно връзките със Запада - което значи, че са принудени по един или различен метод да се приспособят към западните наказания против Русия.

Но има доста страни в света, които могат да си разрешат да не се преценяват с Вашингтон, защото връзките им с Америка към този момент са разрушени от дълго време. И като предписание по самодейност на самите Съединени щати, които оповестиха тези страни за „ врагове на Америка “, „ оста на злото “ и други превъплъщения на дявола. И това не са единствено КНДР или Иран, само че и цяла група латиноамерикански страни, т.е. страни, ситуирани в района, чиито вътрешни работи Америка смяташе за своя персонална работа още преди да стане суперсила и международен хегемон.

Ето за какво визитата на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев в Латинска Америка е толкоз показателно. Най-близкият съдружник на Путин постоянно посещава района, да не приказваме за Куба, където беше в този момент. Но това пътешестване е друго от останалите.

Да, Патрушев още веднъж се срещна с Раул Кастро - същинският водач на Куба тази година ще навърши 93 години и е на власт от 1959 година - и посети Република Никарагуа, чийто настоящ водач Даниел Ортега за пръв път пристигна на власт при започване на 80-те години. Тези две страни са изпитали цялостната степен на американски напън и интервенция. Но с изключение на договаряния с тяхното управление, Патрушев имаше и друга цел.

В Манагуа се организира петстранна среща - съвещания по въпросите на сигурността с представители на Куба, Никарагуа, Венецуела и Боливия. Венецуела от дълго време построява най-разнообразни и тесни връзки с Русия и е в борба със Съединени американски щати. Боливия също се пробва да следва своя път, макар всички вътрешни катаклизми. И Патрушев, и Путин имат дългогодишни и мощни връзки с управленията и на четирите страни, само че това е първият път, когато Русия ги събира дружно. Многостранните съвещания не са просто „ здравей на Вашингтон “, а доказателство, че Москва върви към образуването на постоянна система за сигурност в района. Антиамерикански? Да, само че единствено дотолкоз, доколкото политиката на самите Съединени американски щати е антикубинска, антивенецуелска, антиболивийска и антиникарагуанска. Всички тези страни се нуждаят от отбрана от американския напън, а Патрушев даде обещание " цялостна всестранна поддръжка на нашите латиноамерикански другари ". Освен това тези думи са отправени освен към четирите страни, взели участие в срещата в Манагуа.

Важно е, че Патрушев пристигна отпред на огромна делегация, в която участваха представители на 10 ведомства – от сигурността до стопанската система. Тоест вниманието на Москва към Латинска Америка става стратегическо и построяването на политика в тази посока няма да зависи от измененията в геополитическата конюнктура. Повече няма да се повтори това, което в миналото се случи в връзките ни с Куба – когато през 90-те години разпадането на Съюз на съветските социалистически републики докара освен до срив на двустранните връзки, само че и до дълбока икономическа рецесия на острова. Защото Русия не е в затихваща, а във възходяща наклонност в историята си – за разлика от Съединени американски щати, чието въздействие както в Латинска Америка, по този начин и в останалия свят, непрестанно ще се свива. Но не от единствено себе си, а под въздействието както на справедливи процеси в света, по този начин и на съответни дейности и стъпки на Русия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14979Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед20379Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед83406Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед125376Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед13077Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376788Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед125376Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116215Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101011Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед94242Проф. Николай Ви
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР