Комплексът Камчия“ трябва да бъде конфискуван като руски актив, заяви

...
Комплексът Камчия“ трябва да бъде конфискуван като руски актив, заяви
Коментари Харесай

Александър Йорданов иска конфискация на комплекс „Камчия“

Комплексът „ Камчия “ би трябвало да бъде иззет като съветски актив, съобщи българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската национална партия (ЕНП).

Той се изрече на спор в Европейския парламент в Страсбург по какъв начин да бъдат употребявани замразените в Европейски Съюз съветски активи в интерес на Украйна.

„ Сега внимание. В България, на брега на прелестното Черно море, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която е напълно благосъстоятелност на кметството на град Москва. Тя е по-голяма от Ватикана. Руската столица е придобила тази благосъстоятелност преди близо 20 години и е построила последователно център за пробутване на своите ползи в Европа. Сергей Лавров (външният министър – б.р.) дефинира тази съветска база като, изтъквам, „ съвършен пример на съветската мека мощ “, която е в основата на концепцията „ Руски свят “. А това е концепцията, която през днешния ден е мотив на Русия за експанзията против Украйна. Предлагам Европейската комисия да организира неотложно среща с българското държавно управление и в най-кратък период да се вземе национално отговорно решение за лишаване на този съветски актив. На територията на нашия Европейски съюз не би трябвало да съществуват съветски бази “, сподели Йорданов.

Той също по този начин настоя всички замразени съветски активи да бъдат употребявани за компенсиране на вредите, нанесени на Украйна. Това съгласно него би трябвало да стане посредством така наречен инструмент на противопоставяне, който разрешава да се изземат замразени активи посредством национални законодателни и изпълнителни актове.

Йорданов не е удовлетворен и от предлагането на висшия представител за външната политика Жозеп Борел в помощ на Украйна да бъдат употребявани единствено генерираните годишни лихви от замразяването на активите, възлизащи на 3 милиарда евро.

„ Документираните вреди се пресмятат на 400 милиарда евро. Нима цялостен век ще възвръщаме Украйна “, попита евродепутатът.

Борел напомни, че е предложил преди месец на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз 90 на 100 от тези доходи да отиидат за увеличение на военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ). Останалите 10% са за бюджета на Европейски Съюз, с който да бъдат събрани средства за поддръжка на възобновяване на Украйна и на отбранителната промишленост.

Първоначално е било планувано лихвите от зарразените активи да отидат напълно за възобновяване на Украйна.

„ Но преди да мислим за възобновяване, би трябвало да мислим по какъв начин да избегнем разрухата. Колкото е по-малка тя, толкоз по-малко ще възвръщаме. Само в Донецка област, отчасти окупирана от Русия, има градове, които към този момент са изтрити от картата – Маринка, Угледар, Бахмут. Над 100 000 жилищни здания са разрушени “, посочи Борел.

Той разясни, че към този момент бюджетът на Европейски Съюз не може да бъде употребен за военни цели. Именно по тази причина е основан ЕМПМ, който не е част от него, а от междуправителствения фонд.

Борел категорично акцентира, че неговата самодейност визира единствено облагите от завмразяването на активите, само че не и самите активи, нито капитала.

За дейностите на Европейски Съюз в тази тенденция е нужна постоянна правна базаи  въпросът се изследва, добави висшият представител.

„ Има една българска сентенция - който чупи, той ще купи “, обърна се към Борел различен български евродепутат – Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

По думите му е разумно тези, които с бомби, танкове, дронове унищожават цивилна инфраструктура, лечебни заведения, учебни заведения, жилища, културни институции и безчет други здания, да носят и финансова отговорност за вредите, които са предизвикали.

„ В правото е пределно ясно – който нанесе вреди на непознато имущество, носи отговорността да ги възвърне. Няма по-логично от това съветските активи да се употребяват за възобновяване на Украйна. Човешкият живот, за жалост, не може да се върне, и страданията, породени от Путин, няма по какъв начин да бъдат изплатени. Но може най-малко инфраструктурата да бъде възобновена. Кремъл стартира тази война, не Украйна, не Европейски Съюз, не НАТО. И по тази причина Русия носи цялостната отговорност, в това число финансова, за възобновяване на нанесените вреди. Стига бавене, господин Борел. Моментът е сериозен и би трябвало да се работи бързо, изрично и самоуверено “, прикани Ковачев.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР