Компанията за търговия с криптовалута Нексо не фигурира в публичния

...
Компанията за търговия с криптовалута Нексо не фигурира в публичния
Коментари Харесай

Осем пловдивски фирми в бизнеса с криптовалути

Компанията за търговия с криптовалута " Нексо " не попада в обществения указател на Национална агенция за приходите на лицата, които дават услуги за обмяна сред виртуални валути. Срещу основаната в България и оперираща в целия свят компания през вчерашния ден започва масирана взаимна акция сред ДАНС, прокуратурата и националното разследване. „ Нексо “ се проверява като проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без лиценз, както и компютърни измами, заяви в четвъртък представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Репортерска инспекция откри, че от септември 2020 година до 5 януари 2023 година 137 са публично записаните в Национална агенция за приходите компании, които имат бизнес с виртуални валути в България. За този интервал 10 от тях са заличени. От останалите 127,  8 са със седалище в Пловдив. Регистрацията е по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Както „ Марица “ писа, първата компания с такава активност под тепетата, в това число със личен криптомат, е „ Виртуална планета “ ЕООД. Неин едноличен притежател е полякът  Бартломей Ян Войчеховски. По непотвърдена информация той е наследник на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски. 

Търговия с криптовалута упражнява и „ Махогъни “ ЕООД. По данни на ДАКСИ сдружението е учредено на 3 Август 2021 година в София под името   " Би Ти Ес Ин Текнолъджи ", само че два месеца по-късно е заменено на настоящето " Мъхогъни ". За малко мести седалището си в Пловдив, след което се връща в столицата. Едноличен притежател на капитала от 3000 лева е  „ СайФай АГ “ - Швейцария. 

„ Финанс Актив БГ “ ООД е благосъстоятелност на Желяз Моллов и обвързвана с него заложна къща. Освен ръководство и настойничество на портфейли в региона на различните парични средства, сдружението с капитал 100 лева има и активност с недвижими парцели и земеделие.

„ Виртуал Трейд “ ЕООД също е с капитал 100 лева Негов създател и притежател е италианецът Джанлука Ланди. Фирмата му, учредена през 2016 година, упражнява разнородни действия, само че с крипто валута се занимава от август 2022 година

Бизнеси в разнообразни сфери, а неотдавна и с виртуални валути, има и 74-годишният пловдивчанин Любен Атанасов. Дейността упражнява посредством компанията си „ Олд Скуул “ ЕООД /със остаряло име „ Алутек “ ЕООД/. В световната мрежа името му се появи като представител на СИК от квотата на КП „ ГЕРБ-СДС “ за присъединяване в изборите за народни представители на 11 юли 2021 година

Към дългогодишната си комерсиална и финансова активност, която датира от 1995 година, от няколко месеца „ Популярна каса – 95 “ АД, се включи и в крипто бизнеса. Основател на сдружението и негов основен финансов консултант е небезизвестният икономист Петър Нейчев. 

Другият локален крипто състезател е Карл Саломонсон. Той оперира на виртуалния пазар посредством компанията си „ Амнера “ ЕООД, с регистрация в Кричим. Най-новата пловдивска криптофирма, само че без история е „ Профнекс “ ЕООД на Петър Павлов.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР