Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в

...
Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в
Коментари Харесай

КФН и НАП не откриха нарушения и финансиране на партии от Nexo

Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни , при инспекциите на компанията не са установени финансирания на партии , само че също така сега Национална агенция за приходите ревизира физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД.

Това стана ясно от чуването на народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) и Борис Михайлов, изпълнителен шеф на Националната организация за приходите (НАП).

Председателят на КФН Бойко Атанасов изясни, че след направената инспекция се е оказало, че " всички сдружения Nexo нямат лиценз и в никакъв случай не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и в никакъв случай не са били вписвани в регистрите. Освен това те не участват и в листата на разпознатите капиталови медиатори, които имат право да реализират активност на територията на страната посредством даване на услуги и действия. КФН прави контрол на даването и търговията с финансови принадлежности. Към сегашния миг крипто активите не са приети за финансов инструмент, както на европейско равнище, по този начин и на равнище Република България. Все още не са избрани способените органи, които ще надзирават търговията с крипто активи ", акцентира той. Атанасов заяви, че " през последните три години са получени 6 сигнала за компании, свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за подготвеност и възможни инспекции на Българска народна банка, а един от тях е изпратен към Национална агенция за приходите ", посочи той. Атанасов акцентира, че Национална следствена служба са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са напълно от задгранични жители. " При инспекция на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с действия свързани с криптовалути. Той означи, че на територията на България и Естония не се дават тези услуги и изрази вяра скоро да бъдат избрани съответни органи, които да контролират и наблюдават активността на крипто фирмите. По думите му компанията Nexo управлява активността си въз основата на законодателството на Англия и Уелс.

Атанасов е безапелационен, че нямат информация дали Nexo са се срещали с представители на Българска народна банка. Той уточни, че няма сигнали и запитвания по отношение на активността на сдружението Nexo от други регулатори. " Последните 3-4 години се работи върху европейско законодателство, което да е използвано за целия Европейски Съюз. Докато не излезе европейски юридически режим за това по какъв начин да се реализира надзорът, ние сме в изчаквателна позиция. Ние не можем да излезем от рамките на закона, каквото и друго да се направи, ние ще излезем от закона ", безапелационен е Атанасов. Председателят на КФН посочи, че те нямат законодателна самодейност и те по-скоро не са дейната страна, а по-скоро са разполагаем да дадат експертно мнение по дадена тематика. Той разяснява и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: " Ние следим това, което се случва на финансовия пазар, няма установени финансирания на партии и на избрани лица. Не сме установили сходна активност, било то посредством финансови принадлежности - акции, облигации и други ", безапелационен е ръководителят на КФН.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов посочи, че " по отношение на Nexo, има доста компании - Nexo AG; Nexo Service в Естония, не е изключено да има и още нексота, само че нито едно не е записано в България. В страната е работило сдружението Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 чиновници. На компанията сме създали сме 14 инспекции и 4 проверки. В целия интервал от време, в което са правени инспекциите и проверките, при нас не се е открила противозаконна активност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма установени финансирания на партии ", изясни той.

Михайлов разяснява и какви ограничения са подхванати откакто от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията Nexo. " Започнахме инспекция на голям брой юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая Nexo ", посочи той. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите уточни, че инспекцията лишава повече време, като срокът е 3 месеца. Той изрази подозрение, че може да се открият някакви нарушавания след инспекциите. " По скоро евентуално ще установим разлика в заявените приходи и това, което имат ", предвижда Михайлов. Той акцентира, че в страната и в Европейски Съюз няма регулации за действия, свързани с криптовалути.

По думите му Сметаната палата алармира, в случай че има някакви нарушавания по отношение на даренията към политическите партии и едвам тогава Национална агенция за приходите може да предприеме дейности. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите разяснява и дали през годините облагите на компанията, която сега ревизират е оказала някакви отрицателни последствия върху бюджета. " Към момента Ен Ди Ес ЕООД няма никакви отговорности към бюджета. Печалбата 2018 година 11 316,18 лева, а през 2021г. е 4 300 419, 58 лева ", разкри той.

Това, което комисията би трябвало да предложи е, откакто изготви съответния доклад за осъщественото сега, да предложи на идващото Народно заседание да продължи комисията, тъй като явно този проблем няма по какъв начин да бъде затворен в границите на това Народно събрание . Това съобщи Даниел Митов от ГЕРБ след съвещанието на Временната комисия Nexo.

Митов разяснява, че до момента в който текат инспекции няма по какъв начин институциите да разгласят нарушавания, които публично би трябвало да се открият, с цел да бъдат оповестени. " Стана ясно, че макар неналичието на каквито и да било регулации, някогашният министър Асен Василев се е опитал да трансформира Борика в притежател на разплащания с криптовалути ", акцентира той. По думите му при липса на европейски и български регулации на този пазар, това слага българската система за електронни разплащания в заплаха и пред риск.

Председателят на Временната комисия Nexo означи, че е належащо да бъдат въведени регулаторни механизми за търговията с криптовалути и всички артикули, които са свързани с този тип транзакции.

" За мен няма никакви подозрения, че съществува заобикаляне на Закона за политическите партии в частта за финансирането на политическите партии, когато са били превеждани суми от избрана компания през избрани физически лица ", безапелационен е той. Митов акцентира, че това е извод, за който няма подозрение, и който е подсилен и от други депутати.

По думите му смяната на Закона за политическите партии е въпрос на спор. " Работа на идващото Народно събрание е. Въпрос на спор по какъв начин се трансформира Закона за политическите партии, тъй че да няма заобикаляне на закона ", означи той. Митов разяснява, че е последовател на тезата, че общественото финансиране на политическите партии би трябвало да се усили. " Съществуват разнообразни модели на финансиране, в България към този момент е хубаво общественото финансиране да е доста по-солидно, заради простата причина, че излиза по-евтино, в сравнение с политическите партии да стават заложници на корпоративни ползи. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР