Комисията за защита на конкуренцията ще разгледа нормативната уредба, свързана

...
Комисията за защита на конкуренцията ще разгледа нормативната уредба, свързана
Коментари Харесай

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос

Комисията за защита на конкуренцията ще прегледа нормативната уредба, обвързвана с доставката и продажбата на медикаменти от успореден импорт, оповестяват от там.

Комисия за защита на конкуренцията се самосезира по отношение на проблемите с дефицита и неналичието на медикаменти у нас, както и с изразени отзиви, съгласно които процедурите по отношение на вноса от Европейски Съюз и продажбата на медикаменти са прекомерно тромави и мудни, излиза наяве от известието.

„ През последните месеци в средствата за всеобщо осведомление се анонсира за следен недостиг на медикаменти и се разискват вероятните аргументи за изчезнали в аптеките лекарства. Достъпността на нужните лекарствени артикули за българските пациенти е от първостепенна значимост, заради което Комисия за защита на конкуренцията непрекъснато следи развиването във фармацевтичния бранш, като може да образува производства според от същността на казуса.

За да отбрани свободната самодейност в стопанската активност и да предотврати ограничението или нарушаването на конкуренцията, Комисията за защита на конкуренцията има пълномощието да прави оценка  за сходството с наредбите на закона на настоящи нормативни или нормативни административни и общи административни актове “, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

„ Предвид изразените в медиите отзиви, според които нормативните и административните условия при успореден импорт на медикаменти от страни членки на Европейския съюз основават спънки пред фирмите, които биха желали да внесат медикаменти, Комисията одобри решение за формиране на произвеждане по лична самодейност за покровителство за конкуренцията. В рамките на това произвеждане ще бъде осъществена задълбочена оценка за сходството с разпоредбите на конкуренцията на нормативната уредба, регламентираща изискванията за доставка и продажба на медикаменти от успореден импорт от страни членки на Европейския съюз, с цел да се реши дали са налице ограничавания на конкуренцията, а в случай че има такива – дали са оправдани предвид на реализиране на други цели от публично значение и дали тези цели могат да бъдат реализирани, без да се лимитира конкуренцията “, допълват от Комисията.

В рамките на формираната кореспонденция Комисия за защита на конкуренцията ще изиска информация и мнение от Министерство на здравеопазването и другите държавни органи с пълномощия в региона на лекарствената политика, от браншови организации, чиито членове правят продажба на едро на медикаменти на територията на страната, от асоциации на аптеки като търговци на дребно, от пациентски организации.

От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че всички лица отвън горепосочените също могат да дават мнение и информация по отношение на проблеми, свързани с  превъзмогването на дефицита на избрани медикаменти посредством успореден импорт от страни членки на Европейски Съюз. Те могат да създадат това на адрес [email protected] като посочат, че информацията се дава за задачите на изследването по кореспонденция № Комисия за защита на конкуренцията - 1122/ 2023 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР