Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на Водоснабдяване и

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на Водоснабдяване и
Коментари Харесай

КЗК предяви на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД твърдения за злоупотреба с монополно положение

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на „ Водоснабдяване и канализация-Варна “ изказвания за корист с монополно състояние . То се изразява във възлагане в тежест на притежателите на обекти, които желаят присъединение към водопроводната и/или канализационната мрежа, на разноските по създаване на детайли на ВиК мрежата , включително улични водопроводи, водопроводни отклонения и улични пожарни хидранти , имащи темперамент на обществена благосъстоятелност.

Описаното държание може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите на пазара на присъединение на парцели на консуматори към ВиК мрежата на ВиК-Варна, посредством създаване на съответната инфраструктура, за задачите на даването на сложно ВиК обслужване на територията на общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девин, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, и на пазара на осъществяване на строително-монтажни работи , свързани с присъединение на нови консуматори към ВиК мрежата на експлоатационното сдружение, замяна и реорганизация на ВиК уреди на към този момент присъединени консуматори.

Съгласно откритото от Комисията, в рамките на своята обособена територия, ВиК-Варна е единственият оператор, който може да причислява парцели на консуматори към ВиК мрежата, което прави допустимо даването на услугите по доставка на вода за питейно-битови, промишлени и други потребности, отклоняване и филтриране на отпадъчните и дъждовните води.

В съответната обстановка Комисия за защита на конкуренцията е събрала доказателства, въз основа на които е предявила на ВиК-Варна изказвания за осъществено нарушаване за това, че в интервала от 01.01.2018 година до 11.10.2023 година, в несъгласие със секторното законодателство, е инкорпорирало в договорите си с потребителите (настоящи и бъдещи клиенти на ВиК услугата) отговорности да заплащат построяването на проводи и уреди на техническата инфраструктура , включително улични водопроводи, водопроводни отклонения и улични пожарни хидранти.

След като е анализирала правния и в действителност подтекст, в който се развиват връзките сред ВиК-Варна и клиентите на сдружението, Комисията е изразила опасения, че като се изключи че съставлява нарушаване на секторната регулация , това държание съставлява и корист с монополно състояние . Предварителните изводи на Комисията обосновават извода, че с цел да реализира този резултат, ВиК- Варна се е възползвало от позицията си на единствен публичен снабдител на ВиК услугата на територията на област Варна, като е поставяло присъединението към ВиК мрежата си според от единодушието на потребителите да поемат разноските, свързани с построяването на детайли от техническата инфраструктура на ВиК мрежата. В светлината на антитръстовите правила, такова държание се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия по смисъла на член 21, т. 1 от Закон за защита на конкуренцията.

В период от 50 (петдесет) дни от приемане на определението получателят има право да показа писмени възражения , оповестиха още от Комисия за защита на конкуренцията. 

На съображение член 76, ал.1 от Закон за защита на конкуренцията получателят на определението има право да бъде изслушан от Комисия за защита на конкуренцията по отношение на предявените изказвания, при изискване, че съобщи желанието си за това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР