Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за
Коментари Харесай

КЗК позволи придобиването на Yettel

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването на надзор върху Yettel от страна арабския конгломерат Emirates Telecommunications Group (е&, прочут до неотдавна с марката Etisalat). Решението на антимонополния орган за продажбата на 50% +1 от активите на PPF Telecom Group идва малко повече от 4 месеца след стартирането на производството.

За договорката се заприказва през лятото на 2023 година Новината бе публично доказана при започване на август същата година. Като част от нея PPF, притежател на българския телеком оператор Yettel, продава повече от половината от бизнеса си освен у нас, само че и в Унгария, Сърбия и Словакия.

Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите страни също е част от договорката.

Що се отнася до новия мажоритарен притежател – e& – за телекома от Абу Даби придобиването на надзор над Yettel в четирите страни е поръчка за упоритостите на арабския състезател към Европа. През 2022 година компанията даде 4.4 милиарда $, с цел да придобие съвсем 10-процентен дял в английския Vodafone, който по-късно усили още. Както се показва и пред Комисия за защита на конкуренцията:

плануваната централизация е в сходство със стратегическия проект на e& да форсира интернационалния си напредък и да диверсифицира активността си в нови географски райони. “

В претекстовете за договорката, показани на антимонополния оператор, се показва опцията за по-нататъшно разширение на партньорството сред e& и PPF Group, без да се прецизира дали става дума за увеличение на каузи на арабския телеком.
е& преди Yettel: От арабски водач до най-големия акционер във VodafoneОпасенията на Vivacom
Единственото постъпило мнение в границите на производството е от „ Виваком България “ (оперираща под марката Vivacom). Позицията на компанията, че продажбата на мажоритарен дял от Yettel е

допустимо да докара до доста възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответните пазари. “

Конкурентът обръща внимание на пресечната точка сред А1 и Yettel, до която, съгласно него, води договорката. Визира се връзката с английския телеком Vodafone, като се акцентира увеличаващия се дял на e& в него, за който бе упоменато нагоре.

Накратко: Vivacom позволява, че e& упражнява надзор над Vodafone, а от своя страна Vodafone „ упражнява надзор върху А1 по силата на подписано съглашение за партньорство “, написа в отчета на Комисия за защита на конкуренцията.

Регулаторът дефинира довода като безпочвен и го отхвърля.

Всъщност партньорството сред Vodafone и A1 се свежда до препродажба на услуги на Vodafone от „ A1 България “ – като „ Vodafone live! “, „ Vodafone Mobile Connect Card “ – както и съдействие в региона на интернационалния роуминг. От позиция на благосъстоятелност – „ А1 България “ е напълно притежавано от „ Мобилком Булгариен Бетайлигунгсфервалтунгс “ и индиректно от Telekom Austria AG, което пък е благосъстоятелност на мексиканската далекосъобщителна компания „ Америка Мовил “ на Карлос Слим в съдружничество с държавното управление на Австрия.

Що се отнася до каузи на e& във Vodafone, той фактически се усили от 9.8% през 2022 година до 14.61% през 2023 година – което на този стадий съумя просто да обезпечи на арабския състезател място в Борда на шефовете на английския телеком. Това дава опция за въздействие при взимането на решения, само че не и надзор (б.а. – за надзорен пакет акции би трябвало мажоритарен дял от най-малко 50% + 1).

Иначе e& не крие упоритостите си да бъде дълготраен вложител във Vodafone, като през август предходната година стана ясно, че изследва опцията за още едно увеличение на каузи си – до 20%.

В съответния случай, както бе открито, от една страна e& не упражнява надзор върху Vodafone, а от друга А1 се явява без значение от него дружество “, гласи заключението на Комисия за защита на конкуренцията.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията да разреши договорката за 50% от Yettel идва редом с това за продажбата на „ Булсатком “ на притежателя на Vivacom, United Group. 
„ Булсатком “ и Vivacom: Сделката на раздора и „ фундаменталната неточност “ на КЗК
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР