Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и

...
Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: За изборите 2 в 1 още няма избран изпълнител за ...

Комисията за осъществяване на публичната поръчка през вчерашния ден е разговаряла и води договаряния с компанията, означи Нейкова.

 

По думите й за присъединяване на изборите на 9 юни т. година са подали документи 23 партии и 11 обединения, регистрирани са 22 партии и 11 обединения. „ Атака “ е заличена, тъй като при инспекция на подписите в ГРАО, се оказва, че недостигат.

„ В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат самостоятелни претенденти за Екологичен потенциал. Проверката в ГРАО завърши и единствено „ Атака “ се оказа с непълен брой както изисква Изборният кодекс “, уточни ръководителят на ЦИК. Кандидати единствено за Народно събрание са декларирали единствено записаните „ Републиканци за България “ и коалиция „ Неутрална България “.

 

„ Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май за Народно събрание и Екологичен потенциал. Регистрацията за членове на Екологичен потенциал е в ЦИК, а за Народно събрание в съответната изборна комисия. Независимо от празничните дни ЦИК и РИК ще одобряват документи. Няма да се одобряват в ЦИК единствено на 3 и 5 май – Разпети петък и Великден, само че това не значи, че няма да има дежурни чиновници “, сподели още Нейкова.

 

И добави: 

 

" Възможно е един и същи претендент да бъде определен за Екологичен потенциал и за Народно събрание. Законно е, тъй като няма възбрана или ограничаване в Изборния кодекс. Но, в случай че еднакъв бъде определен, той би трябвало да разгласи своя избор, в кое от двете желае да бъде определен. "

 

Председателят на ЦИК изрази мнение и по отношение на особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се организират в един ден за Народно събрание и Екологичен потенциал.

 

„ Най-важната специфичност е условието на уседналост при избора за Екологичен потенциал, каквото няма за Народно събрание. За да може един гласоподавател - български жител, да гласоподава по едно и също време, би трябвало с изключение на да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в България или друга страна, членка на Европейски Съюз и непрекъснат в България.

В понеделник, 29 април, общинските администрации афишират изборните описи и гласоподавателите да ревизират дали попадат в двата изборни листата – Народно събрание и Екологичен потенциал “, предложи Нейкова.

 

И посочи, че в страните от Европейски Съюз ще се гласоподава и за двете, отвън Европейски Съюз ще се гласоподава единствено за Народно събрание и в изборната секция ще има машини с електронна бюлетина и хартиени бюлетини единствено за Народно събрание.

 

„ В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни отвън Европейски Съюз ще може да се гласоподава за Народно събрание и за Екологичен потенциал, в случай че има гласоподавателят има това право - към 9 март би трябвало да има сегашен адрес в Европейски Съюз “, акцентира ръководителят на ЦИК.

И обясни процедурата за гласоподаване: Когато гласоподавателят посети секция в страната на 9 юни, първо има обособен лист за Народно събрание и обособен за Екологичен потенциал. СИК ревизира дали попада и в двата. Ако е в листата за Народно събрание и не попада в Екологичен потенциал, би трябвало СИК да ревизира дали попада в листата на неразрешените лица, там е посочена и повода. В случай, че има право да гласоподава и за двата избора, би трябвало да съобщи, по какъв начин ще гласоподава - с хартия или машина.

 

Нейкова изясни, че хартиените бюлетини за Народно събрание и Екологичен потенциал ще са с друг цвят, когато се създават разнообразни избори в един ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР