Комисията за финансов надзор /КФН/ публикува интервю с председателя на

...
Комисията за финансов надзор /КФН/ публикува интервю с председателя на
Коментари Харесай

Бойко Атанасов: КФН е стабилен, обективен и независим регулаторен орган

Комисията за финансов контрол /КФН/ разгласява изявление с ръководителя на комисията Бойко Атанасов , обещано за „ Banker Special “. В него той показва изрично, че КФН е постоянен, справедлив и самостоятелен регулаторен орган . Публикуваме цялото изявление без редакторска интервенция:

Бойко Атанасов има магистратура по “Планиране и прогнозиране на икономическите системи ” от Университета за национално и международно стопанство (УНСС), както и редица специализации в България и чужбина в областта на стопанската система. С над 20 години опит в Националната организация за приходите към Министерство на финансите в България (НАП), господин Атанасов е един от най-хубавите експерти в областта на данъчното облагане. След експертните и управническите позиции в приходната администрация, той е номиниран и в продължение на 4 години е изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Професионалният път на Бойко Атанасов минава през поста на заместник-министър в Министерството на финансите с сектор налози и митници на страната. През 2017 година той става заместник-председател на Комисията за финансов контрол, с сектор ръководство „ Надзор на капиталовата активност “, а през 2019 година Народното събрание му гласоподава доверие да ръководи Комисията за финансов контрол в ролята му на неин ръководител.

Господин Атанасов, в случай че върнем лентата обратно, за какво и по какъв начин решихте да се насочите към стопанската система и в частност към данъчната администрация?

Моето виждане е, че стопанската система е една от най-перспективните специалности и в това време е компетентност с доста благоприятни условия за личностно развиване. В стопанската система се усещам в „ свои води “, тъй като съм мощен в математиката, мисленето, в причинно-следствени връзки, в анализите… А те са в основата на процесите в цялата стопанска система. Колкото до данъчната администрация – решението ми беше добре премислено. Когато приключих УНСС, имах опцията да се явя на конкурс и да аплайвам за работа, тъй като тази огромна организация дава съществени вероятности за реализация. За мен това беше професионален избор за четвърт век напред във времето.

Кои са най-трудните и най-вълнуващите провокации, с които сте се сблъсквал в професионалната си кариера?

За 20 години в приходната администрация започнах от най-ниското ходило, като данъчен контрольор, прекосих последователно през над 8 позиции в йерархията за 16 години, до момента в който не бях определен за изпълнителен шеф в интервала 2013 година – 2017 година, който управлява над 8000 чиновници, виновни за администрирането на налозите и осигуровките в България. Натрупах скъп опит, който ми разреши да познавам в елементи всички действия на приходната администрация – от обслужване, през събиране на доходи и надзор. Познаването на тези процеси предопредели визията ми за това кое работи и кое – не, кои процеси би трябвало да се усъвършенстват. Бях уверен, че има потребност от смяна и това е моят път и отговорност.

Всъщност най-голямото ми предизвикателство беше съпротивата от страна на самата система да се интегрират новите хрумвания и чиновниците да излязат от зоната си на комфорт. Ден след ден, месец след месец, моята цел беше да увещавам, да предизвиквам, да намирам точните хора, които да са мотори на процесите и с които да създадем смяната.

За мен и екипа ми имаше три съществени провокации и считам, че се справихме доста сполучливо с тях. На първо място това бе дигитализацията. През 2016 година Национална агенция за приходите стана институцията с максимален % електронни услуги в България.

На второ място бяха контролните функционалности – по това време създадохме осведомителната система за надзор, която разпределя и разпорежда проверките на инцидентен принцип. Така сведохме до най-малко опциите за корупционни практики и увеличихме доверието в институцията. На трето място, подобрихме главната активност на приходната администрация, която е да събира налози и осигуровки. Повишихме събираемостта като провокирахме осъзнатост в клиентите на Национална агенция за приходите, че това е тяхна отговорност и през 2016 година постигнахме над 85 % непринудено заплащане на заявените отговорности. За мен това беше действителната смяна в метода на мислене в нашето общество, която постигнахме с години наслагване и доста резистентност на положителните практики.

Как успяхте да превърнете Национална агенция за приходите във функционираща организация, която дейно събира приходите си и предлага модерни електронни услуги на жителите и бизнеса?

Вниманието на новия управител е ориентирано най-често към смяната. Моят фокус постоянно е бил към резистентност на към този момент ефикасните процеси, а аз ги познавах, тъй като знаех по какъв начин работи всеки един от тях в конструкция като Национална агенция за приходите. Вторият акцент от моята философия беше анализът и консолидираното на най-хубавите практики в международен проект. За 4 години ние поканихме на на практика уъркшопи стратегически шефове и чиновници на най-ефективните приходни администрации в света – Англия, Нидерландия и Швейцария. От тях научихме по какъв начин оперативно се случват нещата и това оказа помощ на Национална агенция за приходите да се трансформира в една поефективна организация.

Третият проект от визията ми беше развиването на лидерските умения измежду мениджмънта на Национална агенция за приходите. В интервал от няколко години водещите ни ръководители минаха през самостоятелен коучинг, след което самите те станаха учащи на обособените екипи. Вярвам, че това доста способства и за смяната в обслужването и в отношението към жителите. Дейностите на Агенцията станаха забележими с всекидневната ни и ясна връзка с хората, успяхме да понижим и административната тежест за бизнеса. И до през днешния ден слоганът на Национална агенция за приходите „ Отговорни през днешния ден, сигурни за на следващия ден “ за мен е знак на положителни резултати, екипност и бистрота в работата на организацията. Най-емблематичният за мен миг беше проучването и на Българската стопанска камара и на Галъп за 2016 година, където Национална агенция за приходите беше преди всичко в България като институцията, получила най-високо доверие от страна на жителите – над 50 на 100.

Какви лидерски качества са нужни, с цел да бъдеш управител на топ равнище и да ръководиш огромни екипи?

За мен един водач би трябвало да може да поема отговорност, да има визия за развиване, да може да прави оценка и внедрява положителните практики след разбор и инспекция на резултата им върху всички детайли в системата. И най-много да може да комуникира с екипа си, с жителите, с клиентите, с всеки консуматор на услугата, който има въпрос или положително предложение. За мен двете основни полезности са доверие и персонален ангажимент да допринасяш за развиване на обществото. Даваш ли доверие, ще получиш доверие. Обучавай хората си толкоз добре, че да имат алтернатива да си тръгнат, да продължат напред, само че се отнасяй с тях толкоз добре, че да не желаят. Да си изпълнителен шеф или ръководител на Комисия това за мен е предопределение да служиш, да допринасяш, да развиваш.

Какво успяхте да измененията и подобрите в работата на КФН?

По отношение на дигитализацията създадохме и следва да пуснем в деяние единната осведомителната система на КФН. Тя обслужва, както Комисията, по този начин и поднадзорните лица. Цялата връзка става по електронен път, в това число и тази с останалите институции. Това беше мой ангажимент, с който вършим още една крачка към по-добрата оперативна връзка сред институциите и поднадзорните лица. Като резултат, КФН ще дава бързи и качествени услуги в регулаторната активност, както и ще има бистрота в надзорната активност. Направихме мобилно приложение, нов уеб страница, който ще доразработваме.

Позиционирахме КФН като постоянен, справедлив и самостоятелен регулаторен орган с аргументирани позиции в обществото като цяло, и по-специално в областта на активността на трите ни ръководства, всяко от които дава отговор за съответната област на небанковия финансов бранш. Подобрихме и външната ни връзка с даване на навременна и точна информация, тъй като, с цел да бъдем съответни и бизнес насочени, би трябвало да сме отворени и да можем да водим разговор. Активирахме нови ефикасни ограничения и механизми за основаване на предвидима регулаторна активност и предпазен надзор. Засилихме риск основания контрол, както и реализирането на съгласуван контрол в обстановки, където са включени и други институции. Успяхме да реализираме равнището, на което българските застрахователи поддържат съответно ниво на запасите си, като извършват условията за кредитоспособност, залегнали в Кодекса за застраховането. Контролираме капиталовите портфейли на пенсионните фондове, тъй че да са добре структурирани и мощно диверсифицирани. Сега те разполагат и с съответни запаси, които да подсигуряват погашение на пожизнените пенсии. Вярвам, че КФН има извънредно съответна позиция по спешните проблеми и работи в доста добра колаборация с интернационалните органи.

Каква съгласно Вас ще бъде ролята на технологиите за бъдещето развиване на финансовите пазари?

Технологиите са катализатор и движеща мощ в дизайна на финансовата промишленост. Те трансформират финансовите пазари, а изкуственият разсъдък и развиването в ИТ средата имат все по-голяма роля в логаритмите за търговия и ръководство на риска.

Във финансовия бранш те са нашето през днешния ден и нашето на следващия ден. И тук ще посоча главната задача пред нас. Технологиите ще не престават да се развиват с извънредно бързи темпове, ето за какво финансовата промишленост носи отговорността да балансира сред нововъведенията, сигурността за потребителите и постоянния контрол, който е нужен за поддържане на целостта на пазара. Тук е и най-важната роля на Комисията за финансов контрол – да осигуряваме непоклатимост и сигурност и да поддържаме развиването на бизнеса и услугите към потребителите.

В професионално и персонално отношение, имате ли ролеви модел за подражателство, човек, от който сте се учил, или от чиито достижения сте се възхищавал?

Да, учил съм се от моите родители. Техният персонален образец ни задава пътя, по който да вървим. Уча се от хората, с които съм избрал да споделям живота си – фамилията и приятелите ми. Смислено е, когато можеш да учиш всеки ден по нещо ново и да надграждаш, а не да робуваш на кумири!

Как релаксирате от напрегнатото професионално всекидневие, спортувате ли, имате ли занимания?

Колкото по-динамичен е денят, толкоз по-спокоен би трябвало да е моментът, който посвещаваме единствено на себе си. За мен времето отвън работа е време за отмора, за разходки в природата, за опитване на хубава храна, за срещи с другари. Днес повече от всеки път можем да съчетаваме приятните за човек неща отмора с прекрасен филм, разходка с аудио книга, пътешестване, време с другари. Обожавам и връзката с децата ми. Те са любопитни и отворени към света, задават доста въпроси и виждаш, по какъв начин надграждат знанията си.

Кои са обичаните Ви дестинации за приятна почивка или уикенд пътешестване?

За мен пътуванията са опция да открия нови хоризонти, да се откъсна от всекидневието и да имам взор върху огромната картина. А от време на време и да помисля върху тематики, за които в никакъв случай не остава време в структурирания ми график. Мястото, което най-вече ме зарежда, са Родопите, изключително през зимата. Село Гела е невероятна насочна точка за разходки или по-сериозни преходи. През лятото е ред на Сакар и Странджа – извозвам най-малко по един дълъг уикенд и на двете места. Обичам да пътувам в България и Гърция. Ние имаме и превъзходни планини, и прелестни плажове. И най-важната ни задача като родители е да разкрием хубостта на България на децата си, с цел да порастват те с любов към родината си.

Бихте ли ни разказал освен това за фамилията си? Как ще прекарате Коледните и Новогодишните празници?

Имам огромно и топло семейство, а празниците са времето за обичаи и доста успокоение в домашна конюнктура. Моите родители са прелестни хора, децата ни са любопитни и времето, прекарано с най-близките, е скъпо. Вярвам, че идните празници ще са време за успокоение, споделеност и отмора.

Какво бихте поискали за себе си и за всички българи за идващата 2024 година?

Пожелавам си да имаме вяра повече, че на следващия ден България ще е още по-добро място за живеене. Да сме виновни през днешния ден, с цел да съграждаме, да сътворяваме, да поддържаме новите хрумвания, да предизвикваме развиването на хората, на бизнеса и на страната. И най-важното – поисквам си да даваме повече благоприятни условия на хората, които имат потребност от тях, да има хрумвания за нововъведения, нови направления за развиване и сигурност за живота ни в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР