Комисарят Оливер Вархей се срещна с граждани от Северна Македония,

...
Комисарят Оливер Вархей се срещна с граждани от Северна Македония,
Коментари Харесай

Андрей Ковачев пред SafeNews: С РС Македония имаме системен проблем, не банален спор

Комисарят Оливер Вархей се срещна с жители от Северна Македония, определящи се за българи, които му споделиха своите проблеми. Но дали Европа схваща за какво са различията сред двете страни? Дали единствено измененията в Конституцията (б.р. – за вписването на българите в нея) са задоволителни или ще се следи спазването на Договора за добросъседство сред София и Скопие от 2017 година, дружно с на двата Протокола към него?

През последната половин година станахме очевидци на офанзиви против клубове в западната ни съседка , обстановката ескалира с побоя над Християн Пендиков , с цел да се стигне и до напрежение към отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев .

SafeNews беседва с евродепутата Андрей Ковачев , който следи от близко процесите както у нас и в Северна Македония, по този начин и в Европейския парламент.

„ Ние не приказваме за прост исторически спор със Северна Македония, приказваме за потъпкването на съществени човешки права, които би трябвало да са водещи във всяка страна в Европейския съюз. И изключително за страните-кандидатки, които желаят да станат пълноправни членове на съюза. Става въпрос за действителен проблем, с действителни хора, не за някаква националистическа позция на България, както се пробват да го изкарат някои. Става въпрос за хора, които са уплашени, които ги е боязън да изпратят децата си на учебно заведение, които имат проблем с кариерното развиване. Няма нито един открит българин, жител на РСМ, който да заема значим публичен пост. Особено тежко е за децата, които биват назовавани в учебно заведение с много неприятни прилагателни като предатели, фашисти, окупатори… “, съобщи Ковачев.

Според него имаме систематичен проблем.

„ Не са обособени престъпни прояви или пък спънка да са имената на клубовете. Това са техни клубове, не са на българската страна, не ги е измислял някой в София. На място са решили по този начин. И изключително за клуба в Битоля – там нямаше никакъв проблем. Той породи чак, когато българска делегация отиде там. Буквално на идващия ден стартира отрицателна акция, която докара до невиждана и светкавична смяна в законодателството. И направиха по този начин, че тези имена да са свързани с фашизма. Смятам това за безспорен абсурд, тъй като няма проблем да има комунистически имена. Тук и ние сме укорими, тъй като имаме доста обекти, кръстени на изменник като Георги Димитров. Разбирам сантимента на някогашни комунисти, които са се клели в тази идеология и е им мъчно да го предодолеят. Така е и от другата страна, където години наред ние за тях сме фашисти. И считат, че тяхната страна им е дадена от Тито, главната теория е антифашизма и главен зложелател е България. Не знам дали си даваме сметка, че това възпрепятсва извънредно доста нашите взаимоотношения “, сподели Ковачев.

„ Имаше един самоуверен акт през 2017 година, когато беше подписано съглашението от Борисов и Заев. Всички бяхме в еуфория, в това число и аз – ето, ние сме братя, ще се разберем, ще преодолеем разликите. Изведнъж всичко спря, а в този момент дори виждаме по какъв начин Мицкоски желае с тази тематика да завоюва изборите. Това е доста тъжно. Но това ще минира и пътя на РСМ към Европейски Съюз. Тази тематика би трябвало да ни сплотява, имаме обща история, както е записано и в контракта през 2017 година Сега хората имат право на самоопределяне, в случай че се считат за етнически македонци – това е тяхно човешко право. И България няма право да споделя не. В същото време обаче и те нямат право да трансформират самоидентификацията на тези, които са умряли или през днешния ден се самоопределят като българи. Не би трябвало да бъдат дискриминирани. Това е, което желаеме. А не фантастичните истории, които те популяризират в Европа и Съединени американски щати, че ние не желаеме да признаваме тяхната еднаквост или техния език “, добави евродепутатът.

Защо е рисково да кажеш в Северна Македония, че Гоце Делчев е българин, по какъв начин реагира българската страна на македонската агитация в Европа и Съединени американски щати, какви проблеми има с изваждането на документи, би трябвало ли и по кое време да се лишава към този момент обещано българско поданство – вижте цялото изявление с Андрей Ковачев във видеото.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР