Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Вторият човек в Хамас е погребан в „Гробището на мъчениците“ в Бейрут

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



В четвъртък предходната седмица в наличието на голямо голям брой и с тирада на основния мюфтия на Ливан Абдел Латиф Дориан някогашният втори човек на придвижването Хамас Салех ал Арури беше заровен в „ Гробището на мъчениците “. Последното е основано през 1958 година, само че от 1964 година в него Организацията за избавление на Палестина има собствен ъгъл. Там се погребват видни водачи на палестински организация, цивилен деятели, поети, писатели и други, известни с битката си против Израел.

В него са положени костите на известния палестински стихотворец Гасан Канафани,

който експерти по българска и палестинска лирика назовават „ палестинския Ботев “.

Сред множеството видни „ мъченици “ на палестинското придвижване усещане прави и гробът на някогашния мюфтия на Йерусалим Амин ал Хадж Хюсейни /1985-1974/. Последният е мюфтия на Йерусалим сред 1928 година и 1948 година От позицията на арабски националист, той се трансформира в прям антисемит. През 1941 година емигрира в Германия и става консултант на Хайнрих Химлер по „ разрешаването на еврейския въпрос “. В Университета в Щутгард са открити източници, отразяващи негов проект за изпращане на половин милион евреи след войната в Палестина, за доунищожаване. Сред неговата активност в Берлин е вербуването на мюсюлмани /главно от Босна/, които водят война в границите на специфичните войски на SS (Waffen SS). През 1943 година е основан към този момент специфичен 13-ти SS корпус " Ятаган ", който наброява 21 065 бойци.

Последните се употребяват най-вече за битка против антихитлеристките партизани в балканските страни.

Амин ал Хадж Хюсейни изпраща писма до ръководителите на държавните управления, съдружници на Третия райх. В тях той ги приканва по време на войната да попречват по всевъзможен метод изпращането на евреи в Палестина. Сред неговите получатели е и тогавашният български министър-председател Богдан Филов. На последния той изпраща две писма, респективно през 1942 година и 1943 година Преди гибелта си видният колаборационист на Третия райх написа писмо до държавното управление на Израел да се завърне в родния си град Йерусалим, с цел да бъде заровен, само че молбата му е отхвърлена.        

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР