Колко са се повишили цените на услугите за красота? Според

...
Колко са се повишили цените на услугите за красота? Според
Коментари Харесай

Скъпо и в салона за красота: Колко струва посещение при фризьор и маникюрист?


Колко са се повишили цените на услугите за хубост? Според Националния статистически институт цените в сектора на фризьорството и бръснарството са скочили с 18,8% по отношение на предходната година.

Теодора Чобанска е притежател на салон за хубост в столицата. Тя споделя, че покачване в цените има, само че те са оправдани, защото разноските и като притежател на салон също са се повишили.

" Няма по какъв начин да предлагаме дадена услуга на една и съща цена в случай, че цените на тока или надлежно цените на продуктите, с които работим и консумативите, се подвигат фрапантно. Давам образец с ръкавиците, които са при нас един от най-използваните консумативи – работим най-вече с еднократни материали, изключително след пандемията. И всичко, което е еднократно се подвигна най-малко двойно до тройно. Не приказваме за тока, който макар обезщетенията някак си е с тройни цени. Взех решение да покачвам поетапно цените, несъмнено, това е за сметка на облагата, само че при нас се покачиха сред 15 и 25% ", описа тя.

Повишението на цените води и до отлив на клиенти, споделя Теодора Чобанска.

" Прави ни усещане, че масажите, които са постоянно срещани, от четири визити всяка седмица те се разреждат на два. За фризьорството, някои дами не вършат компромис, тъй като визията на косата е значима. Маникюрът ми прави усещане, че никой не прави компромис с него, макар покачването ", добави тя.

Яна Йорданова е клиент на салона от години. Процедурите, от които се възползва най-често, са масажите и грижата за косата. Повишението на цените се отразява на бюджета и, само че все пак е безапелационна, че няма да спре да поставя постоянни грижи за външния си тип.

" От коафьор виждам да се възползвам един път седмично, лечения, тъй като косата ми е много изтощена от боядисване. От маникюр и педикюр се възползвам по- рядко ", сподели Яна.

Отделям почти сред 150 и 200 лева на месец, изясни тя.

" Драстично Повишение във всички сфери на услугите има ", установи икономическият анализатор Стойне Василев. Разкрасителните процедури не вършат изключение.

" Фризьорски, козметични, маникюри публично по-статистика са скочили с 20%. Още един персонален образец мога да дам тук при моя коафьор за година и половина от 10 лв. се увеличи на 20, което също е 100% ", сподели Стойне Василев.

" Ако би трябвало да го погледнем малко по-общо, пикът настъпи ноември, декември при цените на услугите и в този момент стартира едно гладко намаление. Но тези цени няма да се върнат, просто следим закъснение в темпа на инфлацията, само че не значи, че цените на услугите ще поевтинеят ", счита той.

Теодора Чобанска желае да резервира своите клиенти. Затова е избрала да предлага разнообразни типове промоции, с цел да компенсира по-високите цени.

" В козметиката предлагаме 2 в 1, 3 в 1, т. е. разнообразни комбинации от процедури. Това, което вършим е да прибавим спомагателна стойност към нашите клиенти, да вземем за пример бонус -подарък, нещо, което те желаят или са желали да посетят, само че не са имали опция ", сподели тя.

Стойне Василев е безапелационен, че най-вече средства българинът отделя за храна, а към 25-30% за спомагателни услуги.

" Повишаването на цените на питателните артикули значи, че разполагаемият приход понижава. Ако е закрепен и заплатата не се усилва, тези услуги стартират да се употребяват все по-рядко, като се търсят други възможности, само че това е много мъчно, тъй като в случай че можем да сменим едно сирене с друго, по-трудно можем да си сменим маникюристката, фризьора или други услуги, с които сме привикнали ", счита той.

За да не се отхвърлят от по-скъпите услуги в салоните за хубост - клиентите разреждат визитите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР