Колко ловци знаят, че в България гнезди най-големият кълвач на

...
Колко ловци знаят, че в България гнезди най-големият кълвач на
Коментари Харесай

Въгленарят - Черният кълвач

Колко ловци знаят, че в България гнезди най-големият кълвач на Стария континент. За изгубването на рисовете още се тюхкаме, само че за черния кълвач (Dryocopus martius), тъй като не е ловджийски обект, сякаш не ни е грижа. Освен  че са най-големите от фамилията на кълвачите, те са неуморни строители, а и басисти номер едно от горския оркестър. Заслушвали сме се в мощното приглушено барабанене в огромните планински горски масиви и в отривистото почукване по дърветата и сме се чудили какво е това. Видим ли го, се дивим на яките му нокти, с които прибягва по кората на дърветата. А малко на брой знаят, че опашката му поема цялото натоварване на тялото и единствено една десета от нея се износва за година.

Преди хилядолетия лисицата била най-хубавият другар на индивида

 Черният кълвач постоянно потраква над главите ни по време на лов в западните и югозападните региони на Пирин, Родопите, както и в западните и междинните дялове на Стара планина. Не ще го чуем обаче в тези широколистни и иглолистни гори, които към този момент ги няма с помощта на безогледната сеч. В Лудогорието само в резервата " Бели Лом " към момента се труди неуморно по своите горскополезни задания.

 Не можем да го сбъркаме с друга птица от неговия тип - той е близо половин метър дълъг и със смолисто-черно оперение. Мъжкият е черен, като единствено на челото, темето и тила има червени перца, а при женската червен е единствено тилът. Младите кълвачи имат кафяв нюанс на " костюма " - както при полската гарга - и алено теме. Местообитанията му са в сектори с надморска височина над 800 м, където до момента са преброени не повече от 2000 екземпляра. Затова е включен в " Червената книга на Република България " като необичаен тип. Както е кодирано в латинското му видово име, черният кълвач стартира сватбарските осъществявания още през април. Тогава се държи като влюбения в себе си Нарцис. Издава внезапни звуци и с почукване по стволовете на дърветата вика своята женска. След това брачната двойка си прави дупка с правоъгълен или объл отвор, дълбока до 50-60 см. Вътре женската снася 4-6 лъскави бели яйца и ги мъти 2 седмици. Гнездото е голо, без постеля и яйцата се снасят напряко " на пода ".

 Входната врата на " боксониерката " е 10-15 см в диаметър и е на височина 8-10 м от земята. По тези белези можете да познаете жилището на черния кълвач от това на другите му сродни типове. За оформянето му бъдещите родители поставят близо 10-14 часа труд на ден. Когато дребните писнат за храна, " тичат " и двамата родители до 300  пъти денем от хралупата до " хранителния магазин ". Тези птици чудесно чуват недоловимото за човешкото око скрибуцане на челюстите на бръмбарите и техните ларви, скрити под кората на дърветата. За една двойка периметърът на този полет е от 1 до 16 кв. км и е според от това какъв брой остарели и разлагащи се дървета има в покрайнината. Там птиците намират корояди, листояди, ларви на хоботниците и на други бръмбари. Понякога черният кълвач, или въгленарят, както го назовават, каца по земята, само че там се придвижва наплашено и се оглежда. Може да бъде забелязан от ловеца, когато рови концентрирано някой мравуняк и лакомо гълтам жителите му. Двойката отглежда 1 потомство годишно.

 Oсвен като доброжелателен и добър строител, и надарен артист, черният кълвач може да се похвали с най-дългия език всред всички европейски птици. Чифтните му сухожилни отклонения минават под гушата, завиват обратно в профил на тила и темето, не престават до челото и се залавят за основата на горната челюст пред ноздрите. Такъв език обхожда без изпитание всяка дървесна празнина с дълбочина до 12 см! Затова черният кълвач рядко остава измамен, когато претърсва дървото.

 В горско-санитарната си активност черният кълвач е абсолютно потребна птица. Тя подкрепя заселването на р едица други дупкогнездещи типове, като гълъба-хралупар, кукумявката, папуняка, синявеца, дърволазките, и по-рядко някои дребни птички като синигерите да вземем за пример. Горската ушата сова и чухалът също от време на време се употребяват от услугите му, като се нанасят в изоставеното му жилище.

Автор: Дойно Янков

Инфо: www.duma.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР