Колекторските фирми и бързите кредити да направят 6-месечни отсрочки на

...
Колекторските фирми и бързите кредити да направят 6-месечни отсрочки на
Коментари Харесай

6 месеца отсрочка на дълговете от колектори и бързи кредити иска Манолова

Колекторските компании и бързите заеми да създадат 6-месечни отсрочвания на отговорностите в изключителното състояние. За това упорстват ръководителят на Гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова и ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

Според тях, откакто това е било допустимо при банките, не би трябвало да е спънка и за колекторите.

По думи на Манолова колекторските компании са " галеното дете на властта ", защото не търпят ограничавания като останалите в изключителното състояние.
 Омбудсманът прикани компаниите за бързи заеми да дадат пролонгация на длъжниците
Омбудсманът прикани компаниите за бързи заеми да дадат пролонгация на длъжниците

Индивидуален метод от компаниите към хората желае Диана Ковачева

По тази причина тя прикани министър председателят Бойко Борисов да ангажира депутатите с работа по Закон за колекторските компании. Според нея това ще е най-хубавото доказателство, че " властта не е опънала чадър над колекторския отрасъл ".

От своя страна от Асоциацията за отбрана на потребителите акцентират, че от две години сигнализират за неналичието на законово регламентиране на активността на колекторските компании у нас. До момента обаче Народното събрание отказвало да се заеме с регулация на активността им и в Гражданско-процесуалния кодекс.

По тази причина Манолова, ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски и ръководителят на фондацията " Център за европейска интеграция на България и за отбрана правата на индивида " юрист Десислава Филипова оферират да се сътвори закон, с който да се контролира активността на колекторските компании.

Сред предложенията са да се вкара лицензионен режим, също по този начин колектор да може да събира дълг единствено с категорично единодушие на длъжника и откакто му е препоръчано да си откупи дълга на същата цена, както и да се вкара изискване, когато отминалостта е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Според Манолова би трябвало да има правила, пo които да бъде издирван длъжникът за задължението, както и да се регламентира прехвърлянето на дълг , с цел да не се стига до случаи, като този в Средец, където две колекторски компании стигнаха до пукотевица за дълг от 140 лева

По данни на Асоциацията за отбрана на потребителите за последните две години колекторите събират отговорности за над 3 милиарда лева по над 1,2 млн. случаи.

Припомняме, през вчерашния ден омбудсманът Диана Ковачева също прикани компаниите за бързи заеми да дадат пролонгация на длъжниците.
 Потребителска асоциация упорства да се спрат колекторите в рецесията
Потребителска асоциация упорства да се спрат колекторите в рецесията

Те упорстват да бъдат отсрочени заплащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР