Коледните базари са притегателен център за малки и големи. Освен

...
Коледните базари са притегателен център за малки и големи. Освен
Коментари Харесай

Коледният базар в Крайова: достъпен и пълен с туристи

Коледните базари са привлекателен център за дребни и огромни. Освен че може да се похапне вкусна храна, те дават редица занимания. През последните години градовете в Европа безусловно се състезават за сърцата на туристите, подготвяйки се от рано с коледната декорация. Все отново това е още едно финансово перо към приходите на районите, изключително за тези, при които зимният туризъм не е толкоз развъртян.

Тази година организацията European Best Destinations (EBD) разгласи листата си с най-красиви коледни базари за посещаване в Европа. На второ място се подреди Крайова в Румъния. В изследването са взели участие 600 хиляди респонденти от 168 страни по света. Според класацията градът е с максимален растеж на известност. И има за какво – екипът на Economic.bg се убеди персонално в това. Тази година той сграбчи и купата за най-красива коледна елха в Европа.

Градът е най-големият в югозападната част на Румъния и се намира единствено на към 80 километра от ферибота в Оряхово. Именно поради близостта му много българи избират да го посетят през декември. Туристи от Сърбия, Македония, даже от Испания също може да се срещнат.

Ако решите да го посетите, несъмнено би трябвало да се въоръжите с самообладание, изключително в случай че изберете ферибота в Оряхово. За прекосяване на р. Дунав ще заплатите 39 лева за лек автомобил, както и по 4 лева на пасажер. Отделно от това, когато стъпите в Бекет, ще платите и пристанищна такса от порядъка на 3 евро (около 6 лева.) Преходът през реката е бърз и се взима за към 30 мин.

Чакането обаче преди да се качите на ферибота е предизвикателство. Фериботният комплекс не постоянно съблюдава разписанието си и от време на време потегля с съвсем 2 часа и половина забавяне, а от време на време – въобще не потегля. Много постоянно българските чиновници се оправдават със мощен вятър или проблеми със системата на Национална агенция за приходите за обработка на камиони. Румънските граничари споделят, че просто чиновниците на ферибота в Оряхово обичат да си взимат отмора, когато имат потребност от нея.

Ако решите да преминете, употребявайки моста във Видин, ще платите 12 лева за лек автомобил. Това обаче ще удължи пътя ви до Крайова с най-малко 30 км., а и ще би трябвало да почакате на опашка дружно с всички останали. Стъпите ли един път на румънска почва, пътят до Крайова ще е ария. При съблюдаване на рестриктивните мерки за час, час и половина ще сте в града. Пътищата са прави, равни и без дупки.
Коледният базар
Темата на тазгодишното издание на базара бе приказката на Ханс Кристиан Андерсен – Снежната кралица. Целият център на града, с всяка една дребна уличка и директна, са украсени и светят в разнообразни светлини. Обособена е ледена пързалка, над която се извисява 5-метрова фигура на Снежната кралица.

На основния площад пред Административната палата се намира и голямата коледна елха с височина 20 метра, пред която всички стопират да се снимат. В кръг са обособени и разнообразни коледни къщурки, от които може да си купите храна и топла напитка. Има и специфични работилници за деца, в които може да нарисуват и оцветят коледни фигурки. Освен това всяка вечер има и разнообразни концерти.

Храната е на положителни цени. Ако предпочитате хотдог, пригответе си към 20 леи (около 8-9 лева.) за него. Ако решите да си купувате подготвена храна на грамаж, цените стигат и до 50 леи (около 20 лева.) за порция картофки и две наденички. 

Уличките са украсени с разнообразни светлини, даже другите здания са окичени с мечета. На разнообразни места са сложени коледни атракции, като къщурка на Дядо Коледа, в която безусловно може да влезеш, да подадеш глава през дребното прозорче и да увековечиш момента със фотография.

На площада до Национален спектакъл „ Марин Сореску “ се извисява най-високото виенско колело в Румъния. Не пропускайте да се качите на него, с цел да видите целия град и светлинките от високо. Около колелото има голям брой атракции за деца -  карусел, въртящи се колички и други Общо взето тук може да откриете цялостен лунапарк със занимания.

За една нощувка в града, цените варират сред 50-80 лева според от желанията дали ще изберете студио или единична стая. Хубаво е, че всички, които отдават чартърен пространства, приказват британски. Ако решите да прекарате повече от ден в града, може да посетите множеството му паркове и културни забележителности.

Като умозаключение, може да обобщим, че пазарът в Крайова е даже по-впечатляващ от двата, които са отворени тази година в Букурещ. Достъпен, с голям брой занимания, несъмнено демонстрира, че румънците имат желание да се конкурират със западните градове и да печелят туристи. Тази година коледният базар в Будапеща е преди всичко в класацията, само че следващата година Крайове напълно справедливо може да се окочи с короната.

Базарът ще е отворен до 2 януари 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР