Кокетният ресторант Мезон де Тет в Колмар, Алзас е носител

...
Кокетният ресторант Мезон де Тет в Колмар, Алзас е носител
Коментари Харесай

От електротехник до топ готвач: Как Ерик Жирарден получава звезда Мишлен?

Кокетният ресторант " Мезон де Тет " в Колмар, Алзас е притежател на звезда Мишлен, с помощта на кулинарните умения на шеф-готвач Ерик Жирарден.

Снимка: bTV
„ Аз съм самообразован в готвеното. По обучение съм електромеханик. После се занимавах със спортове, след това със сомелиерство и когато се срещнах със брачната половинка ми, тогава започнах да сготвям. Тогава бях на 32 години. Четири години по-късно получих и звезда Мишлен”, споделя Ерик.

А по какъв начин се подготвя същинска гурме кухня? Шеф Жирарден беше в България за празника на франкофонията и одобри предизвикването да подготви гурме хапки за феновете на „ Тази събота”:

Снимка: bTV

„ Ще стартираме с тарталети с подправки. Взимаме няколко стръка кориандър, копър, които накъсваме деликатно. Малко див керевиз. Така ги смесваме. Подправяме ги със студено пресован зехтин, малко лимонен сок. Това е примес, която аз съм приготвил на основата на девесил. С екстрат от девесил. Ще настържем малко кора от лайм за още повече прохлада. После разбъркваме. И го слагаме върху тарталета. И ще сложим един цвят за хубост.”

Снимка: bTV

Френският район Алзас е прочут с положителното си вино и вкусната си кухня.

Снимка: bTV

„ Моето обичано ядене е, несъмнено, от Алзас – споделя се " шукрут ". Това е кисело зеле, сготвено с пушени салами или наденици. Много е типично за нашия район. Винаги, когато го хапвам, ми се връщат мемоари от детствотол Друго, което доста обичах като дете, бяха така наречен " бение ", които са като поничка. Ядях ги горещи, незабавно щом майка ги извадеше от фритюрника”, сподели още шеф-готвачът.
Снимка: bTV

Френската кухня е толкоз изтънчена и богата, че е включена в листата с културните наследства на ЮНЕСКО. В нея началник Жирарден открива артикул, който постоянно се употребява и би подобрил усета на всяко ядене.
Снимка: bTV

„ Във Франция доста използваме трюфел в готвенето. Намирам, че трюфелът доста подхожда на разнообразни ястия със своя леко гъбен усет, който мирише на земя. Например с яйца доста добре подхожда. Според мен като сготвим едно яйце и върху жълтъка сложим трюфел, това е в действителност детонация от вкусове”, изясни Жирарден.
Снимка: bTV

За да получиш звезда Мишлен за ресторанта си, би трябвало първо да готвиш с висококачествени артикули, откри част от тайната на своя триумф шеф-готвачът.

Снимка: bTV

„ Добре да ги готвиш. Добре да ги овкусяваш. Добре да ги поднасяш. И най-после е значима и самата конюнктура в ресторанта. Винаги, когато вървим на ресторант, това не е просто поради положителната храна, а също поради посрещането, обслужването, винения лист, даже приборите и изпращането имат значение”, добави Ерик.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР