Когато в началото на миналия месец Топлофикация София съобщи, че

...
Когато в началото на миналия месец Топлофикация София съобщи, че
Коментари Харесай

Топлофикация изненада столичани с предложение за поевтиняване на парното

Когато при започване на предишния месец " Топлофикация София " заяви, че може да смъкна цените на парното и топлата вода с съвсем 30%, мнозина се усъмниха, че новината е първоаприлска смешка. Но положителната новина се оказа напълно същинска и в този момент столичното дружество я удостоверява - в заявление, подадено до Комисията за енергийно и водно контролиране, то предлага понижение на цената си от 1 юли с 29.11%.

Всъщност от месеци специалисти изясняват, че цената към този момент трябваше да е поправена надолу, тъй като е избрана предишното лято, а от този момент природният газ е поевтинял доста. По принцип цените на сдруженията, доставящи парно и гореща вода, се актуализират един път годишно - на 1 юли. Но при внезапни промени в котировките на природния газ, каквито видяхме предходната зима, е допустимо КЕВР да утвърди и по-рано корекции. Това по този начин и не се случи и в този момент се обрисува поевтиняване да има от 1 юли. Междувременно клиентите в София месеци наред на процедура надплащат за потребената сила. Утехата е, че  от лятото сметките им ще паднат сензитивно - с съвсем 30%.

„ В препоръчаната по-ниска цена - 97,78 лева за мегаватчас, която ще влезе в действие от 1.07.2024 година, е регистрирано понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните излъчвания, динамичността на социално-икономическите процеси у нас, както и обстоятелството, че през сегашния регулаторен интервал цената на синьото гориво беше по-ниска от заложената в цената на топлинната сила, избрана от КЕВР ", показват от предприятието. В момента софиянци заплащат по 137,93 лв. за MWh.

" Топлофикация Плевен " също се кани да смъкна цената за своите клиенти, и то още по-осезаемо - с цели 42 на 100 ( от 96.94 лева за  MWh на 56,10 лева.).

Но за бургазлии новините не са положителни - техният доставчик желае да вдигне цената от 95.20 лева на 118,52 лева за мегаватчас, което прави 24,50 % нарастване.

А клиентите във Велико Търново би трябвало да се приготвят за шоково повишаване - тамошният снабдител е декларирал пред КЕВР покачване с 60.27%  - от 131.82 на 331.83 лева за мегаватчас. 

Някои топлофикации в страната са подали своите заявки, само че не желаят на този стадий плановете им да се огласяват. 

Това са единствено оферти на предприятията, последната дума за измененията в цените за идващия регулаторен период  - от 1 юли т.г. до 30 юни 2025 година, има енергийният регулатор. Предстоят разисквания - открити и на финала едно закрито, след които КЕВР ще утвърди новите цени, като регистрира последните котировки на газа и трендовете на енергийните пазари.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР