Когато украински сапьори намират телата на руски войници на изоставена

...
Когато украински сапьори намират телата на руски войници на изоставена
Коментари Харесай

На осеяния с мини фронт в Украйна дори труповете могат да убиват

Когато украински сапьори намират телата на съветски бойци на изоставена позиция в Запорожието, незабавно осъзнават, че има нещо неправилно.

" Имаше трима или четирима мъртви от техните. Две момчета лежаха едно върху друго, което ни направи подозрителни, тъй като в случай че имаше детонация, щяха да бъдат хвърлени в разнообразни направления, а тук единият лежи върху другия ", споделя Владимир, 47-годишен сапьор с евентуално най-опасната работа в Украйна - почистване на противопехотни мини на фронта.

 

" Добре направихме, че не ги докоснахме, тъй като когато стигнахме до такава степен с едно " коте ", видяхме, че под тях има противопехотна мина ", споделя Владимир, представен от " Ройтерс ".

 

" Тя избухна и взриви и двамата, само че ние останахме в сигурност, популярност Богу ". " Котето ", за което той приказва, е сгъваема стоманена кука, която сапьорите употребяват за неутрализиране на капани-бомби. Инструментът е наименуван по този начин поради щипките, които се изпъват като котешки нокти.

 

Окупационните съветски войски са разпръснали мини и клопки през стотици километри от украинския фронт - тактичност, която киевските командири дефинират като съществена причина дълго чаканата им лятна контраатака да се забави.

 

Сапьорите постоянно умират първи

 

За сапьори като Владимир всеки ден е обвързван със гибелен риск, защото се пробват да обезопасят терена, с цел да могат украинските бойци да напреднат и най-после цивилните да се приберат вкъщи. " Всеки ден губим по един сапьор - ранен или мъртъв. Това е рискова работа. И без значение дали цяла бригада напредва, или към 12 момчета излизат на задача, постоянно сапьорите са първите, които умират. Това е доста рисково ", споделя 47-годишният украинец. Руснаците минират всичко, прибавя той пред " Ройтерс ".

 

" Отварят порти, кашони и сандъци, даже играчки, даже и личните си мъртви. Те знаят, че нашите медицински евакуационни групи подвигат ранените и мъртвите, под които по-късно намират тези експлозиви. А това е доста рисково за нас ".

 

През първия месец на контраофанзивата, почнала през юни, противопехотните мини нанесоха колосални провали, споделя Олександър - анестезиолог от 128-а бригада, който работи в полева болница на фронта. След като мините принудили командирите да забавят настъплението, броят на ранените, идващи в неговата болница, доста намалял. Но сапьорите не престават да бъдат убивани.

 

" В тази посока (Запорожието - бел. ред.) регионът е мощно миниран и по тази причина се преодолява толкоз постепенно ", споделя той. " Имали сме случаи, когато са докарвали по пет-шест ранени, а множеството от тях са се оказвали сапьори. Има толкоз гъсто миниран регион, че даже една крачка настрана от към този момент разчистения маршрут може да приключи много съдбовно ".

 

Защо? " Котета " и " ботуши паяци "

 

Междувременно украинските фабрики се приготвят да създават съоръжение, което да помогне на сапьорите да бъдат в по-голяма сигурност. В допълнение към куките (т.нар. " котета " ) на подразделението на Володимир са изпратени " ботуши паяци ", които повдигат всеки крайник от земята на четири железни крачета, тъй че всеки гърмеж, който те провокират, няма да бъде задействан непосредствено под тялото на сапьора.

 

Те са направени от Игор Иефименко в завода в Харков въз основа на модифициран канадски първообраз. Той споделя пред " Ройтерс ", че е предложил концепцията на службите за незабавна помощ, откакто негов родственик изгубил пръста си поради мина. Олександър - медикът, който лекува сапьорите на фронта, знае, че заплахата няма да свърши скоро.

 

" Определено няма задоволително сапьори, а поради интензивността на минното дело, даже и след войната сапьорите ще бъдат една от главните специалности ", споделя той. " Бихме желали просто да се събудим един ден, като че ли това е призрачен сън, неприятен сън, и просто да се отърсим от него, да се измием със студена вода и всичко това да остане някъде зад тила ни. Но това е действителността ", прибавя Олександър.

Инфо: Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР