Когато шестгодишната Палома излязла на улицата с ярко алено червило

...
Когато шестгодишната Палома излязла на улицата с ярко алено червило
Коментари Харесай

Защо дъщерята на Пикасо се страхувала да стане като баща си

Когато шестгодишната Палома излязла на улицата с блестящо алено червило на устните си, минувачите били сигурни, че момичето е тършувало в чанта на майка си. След като разбрали обаче фамилното име на детето, всичко си пристигнало на мястото. Кой, в случай че не дъщерята на известния художник Пабло Пикасо и писателката Франсоаз Жило, можела да парадира с червени устни и рокли във всички нюанси на бордо на шестгодишна възраст? 

Всъщност името Палома се превежда от испански като „ гълъб “ и Пикасо избрал името за щерка си в чест на гълъба на мира, който таткото нарисувал като знак на Движението на мира след Втората международна война. Според проекта на художника неговата наследница трябвала да лети като птица и да носи свободата със себе си, само че не всичко било допустимо за нея. 

Какви забрани могат да съпътстват детството на момиче, израснало в компанията на писатели, художници, музиканти и дизайнери? Палома в действителност можела безусловно всичко, с изключение на... да рисува. Щом хванела четка, хората незабавно я сравнявали с татко й.  

 палома пикасо Getty

Палома си спомня, че когато пораснала, почнала да усеща какъв брой е мъчно да бъде Пикасо. Хората постоянно ѝ повтаряли, че в случай че се научи да рисува, сигурно ще стане художник като татко си. Това довело до безпокойствие в юношеските ѝ години. Тя откровено се страхувала да стане художник. 

Младата Пикасо била доста плаха тийнейджърка и се дразнела от несъразмерното внимание, което получавала като щерка на художника. Понякога това я разплаквало. На 16-годишна възраст почнала да бяга от досадни въпроси от страна на актьори, които познавали майка ѝ и татко ѝ. 

В този интервал се показал геният на Палома. Тя умеела стремително да избира нужните аксесоари за един сценичен облик. Първоначално просто пособия на дизайнерите на костюми, а по-късно самата тя стана такава.

 палома пикасо Getty

  

На 19-годишна възраст Палома направила едно от най-известните си творби - висулка от подправени диаманти. За задачата събрала камъни от горнището на кабаретна танцьорка, които намерила на битпазар. Находката изумила целия креативен Париж и момичето решило да я покаже персонално на Ив Сен Лоран.  

Той видял какъв брой надарена е тя и по тази причина бързо я поканил да създаде аксесоари за сбирката му. Палома намерила своя път: тя въпреки всичко станала художник, като своя популярен татко, само че по един по-различен метод. Дизайнерката не се ограничавала единствено с бижутата, а мислела по-широко. Целта на живота ѝ била да прави нещата по-красиви.  

Палома летяла през живота, не познавайки граници, както й зарекъл татко й, само че оставила творчеството настрани единствено един път - когато самият Пабло умрял.  
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР