Когато през 2009 г. Нисар Ахмад Уани успява да извърши

...
Когато през 2009 г. Нисар Ахмад Уани успява да извърши
Коментари Харесай

Защо клонирането на камили е голям бизнес в Дубай

Когато през 2009 година Нисар Ахмад Уани съумява да извърши първото в света клониране на камила, това е оповестено за огромно достижение. Днес Уани е теоретичен началник на Центъра за репродуктивни биотехнологии в Дубай, а практиката е толкоз известна, че клонирането се е трансформирало в негова работа на цялостен работен ден.

Уани и екипът му изследват и създават нови техники за клониране и поддържат клетъчни банки, което им разрешава да вършат копия на животни, в това число биволи и овце. Но центърът се концентрира върху клонирането на камили.

Всяка година в него се създават десетки клонирани камили дромедари. Сред най-популярните са копия на камили " кралици на хубостта " с подобаваща композиция от увиснали устни и дълги шии.

Възпроизвеждане на хубости

Конкурсите за хубост на камили са известни в страните от Персийския залив, а наградният фонд на някои надпревари доближава десетки милиони долари. В предишното притежатели са били дисквалифицирани за потребление на неразрешени техники, като инжектиране на камили със силикон и пълнители и надуване на части от тялото с гумени ленти, с цел да се усъвършенства външният им тип. Но що се отнася до тези надпревари, клонираните камили са изцяло законни.

Въпреки че Центърът за репродуктивни биотехнологии отхвърля да показа цените си, съгласно изявления в локалната преса основаването на тъкмо копие на най-красивата ви камила може да ви коства към 200 000 дирхама или малко над 50 000 $.

Освен кралици на хубостта, Уани и екипът му възпроизвеждат и елитни спортни първенци, които да вземат участие в многочислените надбягвания с камили в ОАЕ (някои от които се ръководят от роботи и могат да донесат на спечелилите хиляди долари под формата на парични награди), както и генетично изменени камили, които да създават протеини в млякото си, които могат да се употребяват за фармацевтични приложения. Освен това те са съумели да подарят на притежателите на камили, които са изгубили околните си, копие на умрелия им домакински любим - клетъчни проби могат да бъдат взети даже малко след гибелта на животното.

Уани работи с развой, при който се употребява ДНК от " соматични " (или нерепродуктивни) кафези, взети от клонираното животно донор. Ядрото от тези донорски кафези се вкарва в яйцеклетка и се задейства благодарение на химикали.

" ДНК на соматичната клетка стартира да се държи като ДНК на ембрион ", споделя Уани пред CNN . " След като бъдат задействани, те се отглеждат в лаборатория в продължение на седем-осем дни, преди да бъдат трансферирани в матката на сурогатна майка.

" Произведеното бебе има всички гени от животното донор. "

Според Уани процесът е внимателен и невъздържан, като успеваемостта на клонираните бременности е едвам 10%, спрямо 60% от естествените бременности на камили, които се реализират до дъно.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР